Nyitva

XXIII. Farmer- Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és IX. Hortico Zöldség-Gyümölcs-Kertészeti Szakkiállítás



F2014-ben már 23 éve áll kiállítói partnerei és szakmai látogatói rendelkezésére a Farmer - Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és a IX. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás, hogy produktív üzleti kapcsolatok kialakítására alkalmas helyszínt biztosítson részükre. A 4 napos Farmer-Expo kiállítás évek óta a leglátogatottabb szakmai kiállítások közé tartozik.

2014-ben 304 kiállító (köztük olasz, cseh, román, szlovák, szlovén és német cég) közel 18 000 m2 területen mutatja be termékeit és szolgáltatásait és a rendezvény korábbi évekhez hasonlóan legalább 30.000 fő látogatottsággal számol.

A növénytermesztés tematikájában a vetőmagtermesztéssel megjelenő cégek száma 2013-hoz képest, 50 %-kal nőtt. A kiállítók közel 40%-a, a hazai mezőgazdasági gépgyártók és forgalmazók eszközeit és szolgáltatásait mutatja be. Az elmúlt évhez képest, ebben a tematikában, a cégek igényelt területe 12 %-kal növekedett. A látogatók és a szakmai közönség évről-évre várja az élőállat pavilonokban megjelenő különleges állatfajokat; az állattenyésztők száma évről-évre közel 150, a kiállított állatok száma idei évben jelentősen nőtt.

A Farmer-Expo augusztus 17-én nyit és 20-án zár. Naponta 10-től 18 óráig tart nyitva.

A szakkiállítást Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitja meg és köszöntőbeszédet mond Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A XXIII. Farmer-Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás több mint két évtizede segíti a gazdálkodókat és a mezőgazdasági ágazat valamennyi szereplőjét a kapcsolatépítésben, üzletkötésben, kapcsolatápolásban. A 4 napos Farmer-Expo kiállítás évek óta a leglátogatottabb szakmai kiállítások közé tartozik. 2013-ban 29 165 látogatói-, és 294 kiállítói auditált létszám jellemezte a szakkiállítást, összesen 17 264 m2 kiállítói területen. 2014-ben 304 kiállító (köztük olasz, cseh, román, szlovák, szlovén és német cég) közel 18 000 m2 területen, a korábbi évekhez hasonlóan legalább 30.000 fő látogatót vár.

A résztvevők idén is egy helyen juthatnak tudományos, szakmai és üzleti információkhoz. Fontosnak tartjuk az innovációt, melyet rendezvényünk kezdete óta a rendezvény Termékdíjával, illetve Termék Nagydíjjal is elismerünk, melyek átadására az ünnepélyes megnyitót követően kerül sor. Idei évben a rendezvény egyik kiállítója, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal, első alkalommal, elismerése jeléül, díjjal jutalmazza azt a kis és középvállalkozást, akinek tevékenysége és termékei hazai, és/vagy nemzetközi szinten is ismert és a társadalmi felelősségvállalás területén is kiemelkedő szerepet tölt be.

Az újítások a szakmai programok tematikájában is jelen vannak. A kiállító cégek között az élelmiszeripari ágazat számos képviselője jelen lesz (39 cég), így nekik szól A funkcionális élelmiszerek gyártási tapasztalatai és piaci lehetőségei című előadás. Technikai és technológiai újdonságok a kertészetben címmel kerül megrendezésre az a kertészeti konferencia, ahol az érdeklődők rangos egyetemi előadóknak tehetik fel kérdéseiket.

A folyamatos változás a mezőgazdasági ágazatban is ismert jelenség, így kiállításunk egyik kiemelt célja az, hogy sokrétű, hatékony megoldásokat nyújtson a felmerülő problémákra, jelentkezzen az akár az állattenyésztés, akár a növénytermesztés, akár a megfelelő gépválasztás területén.

A növénytermesztés tematikájában a vetőmagtermesztéssel megjelenő cégek száma 2013-hoz képest, 50 %-kal nőtt. A kiállítók közel 40%-a, a hazai mezőgazdasági gépgyártók és forgalmazók eszközeit és szolgáltatásait mutatja be. Az elmúlt évhez képest, ebben a tematikában, a cégek igényelt területe 12 %-kal növekedett. Ezen belül az öntözéstechnika témakörében is 60% -kal nőtt a résztvevő cégek száma.

Napjainkban egyre szélesebb körben és kiélezett versenyhelyzetben kínálják hasonló kapacitású eszközeit a gépforgalmazók, ezért igen nehéz a döntés, egy – egy beruházás előtt. A Farmer – Expo kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a gyakorlati szántóföldi bemutatón a gazdálkodók működés közben győződhessenek meg a különböző mezőgazdasági eszközök alkalmasságáról, hiszen a különbségek leginkább működés közben derülnek ki. Eme megmérettetésre egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik, melyet a Farmer-Expo igyekszik kiszolgálni. 2014-ben is mind a 4 napon a legújabb erő-és munkagépek teljesítményét nézhetik meg a kiállítás helyszínéhez közeli, 6 hektár nagyságú területen az érdeklődők.

A látogatók és a szakmai közönség évről-évre várja az élőállat pavilonokban lévő különleges állatfajokat, az állattenyésztők száma évről évre közel 150 és a tenyésztőkkel érkező állatok száma is emelkedett. Az állattenyésztés eszközeivel, gépeivel, technológiákkal foglalkozó cégek száma idei évben is jelentős.

Valamennyi állatfaj bemutatójára és bírálatára is sor kerül, amelyet bárki megtekinthet, illetve szakmai konferenciákon vehet részt. Idei évben kiemelt állatfaj, a sertés. Ehhez kapcsolódik a Sertéstenyésztési-, feldolgozói-, kereskedelmi fórum, valamint a Mangalica Tanácskozás. Ebben az évben a Farmer – Expon ünnepel a 25 éves DAGENE – Dunamenti Országok Génmegőrző Nemzetközi Egyesület. A Farmer – Expo második napján kerül sor arra az ünnepélyes aláírásra, amely a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ és a Magyar Juh-és Kecsketenyésztő Szövetség között jön létre és a jövő tanévben bevezetésre kerülő juhászképzést segíti elő.

A szakkiállításon megrendezésre kerül a már hagyománnyá vált nemzetközi üzletember találkozó, ahol a meghatározó szerepet játszó hazai vállalatok képviselői is jelen lesznek. A hazai látogatókon kívül mindig nagy számban jönnek külföldről is látogatók, túlnyomórészt a szomszédos országokból, ebben az évben Ukrajnából, Belorussziából.

Korábbi éveknek megfelelően 30 000 fő látogatót vár a Farmer – Expo. Az elmúlt évben 70 % volt a szakmai látogatók aránya.

Mezőgazdasági szakkiállítás – növénytermesztés

A biológiai, ökológiai gazdálkodás, mint fogalom használatát az Európai Unió tette hivatalossá. Hazánkban a bio-, a szerves-, vagy az organikus gazdálkodás, a vegyszermentes gazdálkodás egyre nagyobb hangsúlyt kap. Így örömmel üdvözöltük, hogy az idei Farmer – Expo keretén belül, egyre nagyobb számban képviseltetik magukat azok a cégek, amelyek hivatásuknak tekintik ezt az irányt.

A biológiai gazdálkodás lényege azonban nem csak a termékeken keresztül mérhető le, hanem egy környezettudatos szemléletet kíván közvetíteni, mely tudatossá teszi az emberek egészségre való törekvését, megváltoztatja fogyasztási szokásait. Idén újdonságként az élelmiszeripar egyik legnagyobb növekedést mutató ágazatába, azaz a Funkcionális élelmiszerek gyártási tapasztalatai és piaci lehetőségeibe nyerhetnek bepillantást a rendezvény harmadik napján tartott előadás keretében. Az egészségtudatos vásárlókon kívül sajnos a népbetegségek is szükségessé teszik ezen élelmiszerek gyártását

Felértékelődni látszik a kiegészítő anyagok, alkatrészek pl. gumiabroncsok forgalmazásával, kereskedelmével foglalkozó cégek jelenléte, erősítve piaci helyzetüket a Farmer – Expon történő megjelenésükkel.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is növekvő tendenciát mutat a mezőgazdasághoz kapcsolódó, megújuló energia előállítására fordított figyelem. Most is több kiállító mutat be ehhez az iparághoz kapcsolódó berendezéseket, például a vízszivattyúzást napelemekkel való forradalmasítást és a napkollektor szolgáltatást.

Állattenyésztési kiállítás

A tavalyi évekhez képest 60%-ban növekedett a szakmai vásáron kiállított állatok száma. Napjainkra számos kutatás igazolta, hogy az állati szervezetre ható különböző környezeti tényezők következtében fellépő stresszhatásokra megjelenő viselkedési és élettani változásokról beszélni szükséges. Sertésfórum keretében vitatható meg a „Mi a legjobb sertés?” kérdése. Tanácskozás a termelők, a feldolgozók és a kereskedő láncok közreműködésével.

A világ számos pontján tenyésztett zsírsertések a szektoron belül prémium szegmenst és hatalmas nemzeti, genetikai, valamint gazdasági értéket képviselnek. Ennek kiaknázása érdekében kiemelten fontos élettani és genetikai jellemzőik alaposabb megértése, kutatása. A mangalica a világon egyre ismertebb és a fogyasztók körében is egyre keresettebb fajta. A MOE a Farmer – Expot választotta az országos tenyészállat bemutató helyszínéül. Ezt bizonyítja, a Mangalica Tanácskozás – MOE szervezésében, tanácskozás és dokumentumfilm forgatás a Magyar Televízió közreműködésével.

25. DAGENE Közgyűlés – Dunamenti Országok Génmegőrző Nemzetközi Egyesülete a Farmer Expo idején és keretében tartja a 25. éves jubileumi közgyűlését, a szervezetre jellemző tudományos tanácskozását. A Farmer – Expo második napján kerül sor arra az ünnepélyes aláírásra, amely a Magyar Juh-és Kecsketenyésztő Szövetség és a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar és a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar között jön létre és a Felnőtt juhászképzési programról szól.

Élelmiszeripar

2014-ben az élelmiszeriparban működő cégek száma és az általuk elfoglalt kiállítói terület is nőtt. Az áruk világméretű exportja révén fokozottan megjelenő élelmiszerbiztonsági kockázatok felértékelik a fogyasztók szemében azokat a helyi élelmiszer előállítókat, amelyek a legnagyobb valószínűséggel tudják garantálni a biztonságot. Ezért egyre több cég tartja fontosnak a közvetlen kommunikációt a fogyasztókkal. A kereskedelmi rendszereken kívül történő találkozás, lényeges támpontokat adhatnak a marketing politika kialakítására. A vásáron történő kóstoltatás, fogyasztói igények, vélemények megismerése, fontos statisztikai adattal szolgálhat a termelési, forgalmazási stratégia kialakításánál, valamint számos előnyre lehet szert tenni egy üzleti partnerrel történő tárgyalás során, ha ismerjük a piaci igényeket. Ezért örömmel üdvözöljük, hogy vannak olyan cégek, amelyek először a szakkiállítás keretén belül szeretnének közvetlen kapcsolatot teremteni és felmérni piaci helyzetüket, szerepüket. A fogyasztói bizalom erősítését segíti a Hajdú – Bihar Megyei Minőségi Terméke védjegy, melyet az Önkormányzat a kiemelkedő minőségű termékekkel büszkélkedő vállalkozásoknak ítél oda, és támogat díjmentes bemutatkozási lehetőséget, ebben az évben 12 vállalkozást.

Évek óta érdekes színfoltja a kiállításnak a Mangalica utca ahol a bemutatott élelmiszereket a kóstoláson túl meg is lehet vásárolni.

Hortico – Zöldség – Gyümölcs – Kertészeti Szakkiállítás

Az idén 9 éves HORTICO Zöldség-Gyümölcs-Kertészeti Szakkiállítás a kertészeti szakma egyik legfontosabb fóruma, ennek megfelelően a rendezvényt mindig aktuális témájú konferencia is kíséri. Augusztus 18-án a Technikai és technológiai újdonságok a kertészetben címet viselő előadásokból tudhatunk meg új információkat a 2014-2020-as időszak EU-s kertészeti támogatásairól valamint a zöldség – és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos innovációkkal ismerkedhet meg a hallgatóság. Természetesen a kiállítók itt is várják az érdeklődő közönséget, akár szakmai kérdésekkel, akár vásárlási szándékkal fordulnak hozzájuk.

Programok gazdálkodóknak és szakmán kívülieknek, szórakoztató események

A Debreceni Egyetem Állattenyésztési Tanszék munkatársának szakmai segítségével idei évben is kiemelkedően gazdag lovas programok várják az érdeklődőket.

Huculösvény bemutató: Kifejezetten hucul lovak számára kitalált akadálypálya minél tökéletesebb teljesítése.

Ló szabadon ugratás: A karámmal körbevett bemutató téren a lovak szabadon ugorják át a különböző magasságú akadályokat, amelyek között lesz két méteres is.

Magyar népi fogatkultúra élőben: a magyar fogat felszerelés különböző módozatait mutatják be a szakemberek az egy lovas fogattól a hetes fogatig.

Shetland póni málhás bemutató: különösen a gyerekek körében igen népszerű pónilovak mutatják majd be, hogy milyen hasznos társai tudnak lenni az embernek, ha különböző csomagokat kell cipelni.

Zenés négyes fogat karusszel: 4 darab négyes fogat zenére mutat majd be eltérő alakzatokat az érdeklődőknek.

A lovak mellett a szarvasmarha is a középpontba kerül: a négy napon lesz Jersey show bírálat, felvezetők ügyességi versenye, fajtabemutatók. A szakmai közönségen túl az egyesületek munkatársai várják a látogatókat a szarvasmarha pavilonban nyírási és fejési bemutatóval és a népszerű szarvasmarha csülökápolási bemutatóra is sor kerül a rendezvény második napján.

A sertés, ló és marhák mellett a juh-kecske pavilonban is várják az érdeklődőket tenyészállat bírálattal és fajtabemutatóval. Érdemes lesz ide is ellátogatni.

A Farmer Expo augusztus 17-én nyit és 20-án zár. Naponta 10-től 18 óráig tart nyitva.

A belépők ára az idén sem változik. A felnőtteknek 1000.- Ft, a családoknak-két felnőtt, két gyerek- 1600.- Ft. 12 év alatti gyerekek ingyen tekinthetik meg a kiállítást.
 


Forrás: Debreceni Egyetem

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx