Nyitva

XXII. Farmer-Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és élelmiszeripari Szakkiállítás és VIII. Hortico Zöldség-Gyümölcs-Kertészeti Szakkiállítás



Az idei Farmer–Expo-n közel 300 kiállító összesen 17.000 négyzetméter kiállítási területen (ebből 5.400 négyzetméter fedett) 29.165 látogatónak mutatta be termékeit és szolgáltatásait.

A debreceni Farmer Expo mind a kiállítók mind pedig a látogatóktól kapott visszajelzések alapján már több mint két évtizede bizonyítja, hogy szükség van, a keleti országrészben is egy ilyen vásárra. A kiállításnak otthont adó agrárgazdasági centrumban – köszönhetően a különböző fejlesztéseknek -évről évre jobb körülmények fogadják az ide látogatókat. Az elmúlt 21 évben mindig más és más volt a gazdasági környezet hazánkban és ez meglátszott a kiállításokon is. Az idei előzetes tapasztalatok azt mutatják, hogy valami megmozdult, pozitív értelemben, a magyar agrárszektorban, mivel ebben az évben május, június hónapokban szokatlanul megnőtt az érdeklődés a kiállítani szándékozók részéről a debreceni szakvásár iránt. Több kiállító növelte területét, néhányan, ha kisebb területen is, de mindenképpen el akarnak jönni Debrecenbe. Ez azt is jelentheti, hogy talán elindult felfelé a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar.

A V-TRADE Kiállítások Kft. természetesen az elmúlt 21 évben megszokott színvonalú, a szakma egészének szóló fórumot kívánt szervezni az idén is. Évek óta egy dologban nincs változás az expón. A legnagyobb létszámban és területen a hazai mezőgazdasági gépgyártók és forgalmazók mutatták be eszközeiket, szolgáltatásaikat. Ebben az évben is bőséges volt a kínálat erő és munkagépekből. Itt mutatták be a magyar gazdáknak először az újraéledt lengyel URSUS traktort. Az idei újdonságok közül a gépeknél még kiemelhető egy préselő, brikettáló berendezés, valamint egy szélgenerátor.

2013-ban is folytatódott az elmúlt néhány évben már tapasztalható tendencia, hogy növekedett a mezőgazdasághoz kapcsolódó, megújuló energia előállítására fordított figyelem. Most is több kiállító mutatta be az ehhez az iparághoz kapcsolódó berendezéseit, technológiákat.

Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás: a növényvédelem kiemelt téma volt

A Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás - amely a kertészeti szakma egyetlen önálló fóruma hazánkban - keretein belül „Az integrált növényvédelem kihívásai a zöldség és gyümölcstermesztésben” címmel szakmai konferenciát hallhattak az érdeklődők. A szakkiállításon, a tároló és csomagoló anyagok valamint kellékek mellett, megjelentek a kertészethez kapcsolódó termesztő berendezések, illetve az öntözés és a növényvédelem gépeit gyártó és forgalmazó cégek is. Az idei vásáron a tavalyi kimagasló évet is túlszárnyalták számukat tekintve az öntözési és kerti eszközöket bemutató cégek. Újdonság, hogy a HAVITA-TÉSZ is a FARMER-EXPO-t választotta az új, különleges eljárással készülő Derecske almalé bemutatására, kóstolóval várták az érdeklődőket a standjukon.

Állattenyésztési kiállítás: a minőségen volt a hangsúly

Az ország évente megrendezendő egyik legnagyobb állattenyésztési kiállításán az idén a rendelkezésre álló férőhelyeket maximálisan kihasználva mutatták be a szakemberek hat állatfaj: szarvasmarha, sertés, juh, kecske, ló, és baromfi legjobb hazai génállományát.

A kiállítás különlegessége, hogy ebben az évben volt először együtt a Kárpát-medence legtöbb őshonos állatfaja:

  • A magyar lófajtákon túl
  • Kárpáti Borzderes szarvasmarha
  • Magyar szürke szarvasmarha
  • Magyar tarka szarvasmarha
  • Magyar bivaly
  • Magyar parlagi szamár
  • A már ismert juhfajták és természetesen a
  • Mangalica sertés


Szakmai rendezvények tapasztalt termelőknek és a gazdálkodást most kezdőknek

Az idei Farmer Expo szakmai programja volt még a növényvédelmi konferencia mellett a barramundi és a vörös árnyékhal tenyésztésének lehetőségeivel foglalkozó konferencia. Ez a tanácskozás, valamint egy tokhal feldolgozással foglalkozó keszthelyi cég bemutatkozása igazi kuriózuma volt az idei Farmer Expónak.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködve a kiállítás első napján Sertésstratégiai Fórumot tartott az őshonos mangalicáról, melyet igen nagy érdeklődés kísért, teltház mellett zajlott a fórum.

A kiállítás második napján, augusztus 18-án a Vidékfejlesztési Minisztérium a Debreceni Egyetem és a kiállítást szervező, V-Trade Kiállítások Kft. más szakmai szervezetekkel együttműködve a „Piaci lehetőségek és piaci környezet a magyarországi sertéstenyésztés előtt” című országjáró fórumra hívta az ágazat szereplőit és az érdeklődőket. Ez a tanácskozás is nagyszámú érdeklődőt vonzott.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idén, a rendezvény minden napján megrendezésre került a gyakorlati szántóföldi bemutató a Debreceni Egyetem AGTC Kismacsi Kísérleti Telepén. Kiemelten nagy érdeklődést a 2. napon, vasárnap tapasztaltunk, a 4 nap alatt mintegy 600 fő volt kíváncsi a gépbemutatóra.

A hagyományoknak megfelelően az idén is több száz erdélyi és kárpátaljai gazda látogatott el a kiállításra önállóan és szervezetten.

Programok kicsiknek és nagyoknak, gazdálkodóknak és szakmán kívülieknek

Az idei Farmer Expón 12 Hajdú-Bihar megyei Minőségi Termékdíjas vállalkozás – a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szervezésében és az Agrármarketing Centrum támogatásával - is bemutatkozott a vásáron, zömében kézműves élelmiszereket kínálva a látogatóknak.

A „Mangalica utca” ismét étellel telt meg. Itt minden kapható volt, amit ebből az őshonos magyar sertésfajtából elő lehet állítani. Az egyik étteremben mangalica gasztronómiai ételkülönlegességeket is lehetett fogyasztani.

A közönség programok közül évek óta a legnépszerűbbek a lovas bemutatók voltak:

Magyar népi fogatkultúra élőben: a magyar fogat felszerelés különböző módozatait mutatják be a szakemberek az egy lovas fogattól a hetes fogatig.

Ember és lóerők vetélkedője: ki az erősebb ki tudja elhúzni a másikat. Egy hidegvérű ló és felnőttek, valamint egy shetland póni és gyerekek ”kötélhúzó” versenye.

Ló szabadon ugratás: a karámmal körbevett bemutató téren a lovak szabadon ugorják át a különböző magasságú akadályokat, amelyek között lesz két méteres is.

Zenés négyes fogat karusszel: 4 darab négyes fogat zenére mutat majd be eltérő alakzatokat az érdeklődőknek.

Shetland póni málhás bemutató: különösen a gyerekek körében igen népszerű pónilovak mutatják majd be, hogy milyen hasznos társai tudnak lenni az embernek, ha különböző csomagokat kell cipelni.

A Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete kérésére az Állami Ménesgazdaság fogata jelent meg a kiállításon és fogatukkal egy olyan négyes-fogat karusszel bemutatónak voltak részesei, ami ámulatba ejtette az EXPO kiállítás közönségét. Hasonló történt a tenyészállat-felvezetés során is, hiszen mind a 286 Favory XXVIII-7, mind a 291 Incittato XIV-14 törzskanca olyan látványos, a fajtára eredendően jellemző mozgással rukkolt elő, ami a szakembereket is meglepte és a legnagyobb elismeréssel vélekedtek arról.

Az előző évekhez hasonlóan az idén is voltak állatfajta bemutatók és bírálatok, valamint kifejezetten a nagyközönségnek szóló szarvasmarha fejési bemutatók és „tenyészállat fodrászat”.

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx