Nyitva

XX. Jubileumi Farmer-Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és élelmiszeripari Szakkiállítás és VI. Hortico Zöldség-Gyümölcs-Kertészeti SzakkiállításA 20 éves Farmer-Expo fejlődésének fontosabb állomásai

Az első Farmer-Expo-t 1992-ben rendezték meg Debrecenben. Ekkor a kiállítás helyszíne az Oláh Gábor utcai sportcsarnok és környéke volt. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma első ízben 1993-ban adott otthont a Farmer-Expo-nak, a helyszín mára összeforrt a kiállítás nevével. Az első állatfajt 1994-ben a sertés képviselte, majd évente egy-egy fajjal bővülve, 1998-ra teljessé vált az állatkiállítás, amely azóta is minden évben a hazai genetikai állomány legjavát vonultatja fel. Az állandó állatpavilonok megépülésével lehetővé vált a kiállítók színvonalas bemutatkozása.

A zöldség-gyümölcs, kertészeti tematika 2001-től kapott nagyobb hangsúlyt, először szakmai konferenciák, tanácskozások formájában, majd a tematikában tevékenykedő cégek kiállítóként való megjelenésével. A szakma igényeit figyelembe véve, 2006-ban Hortico néven társkiállítást kapott a Farmer-Expo, hiánypótló szerepet betöltve a kertészeti ágazatban. 2 évvel ezelőtt újabb tematikával bővült a kiállítás. Az idén már 2. alkalommal nyílt meg a Vadász Expo.

Az elmúlt 20 évben 5676 kiállító, 240.251 nm-en mutatkozott be 593.324 látogatónak. Legtöbben (434 cég) 2003-ban állítottak ki, a kiállítási terület 2008-ban volt a legnagyobb (17962 nm), a látogatói csúcsot pedig 45100 fővel a 2002-es kiállítás adta.

Jelentős a visszatérő partnerek száma, akikkel hosszú távú, stabil és sikeres üzleti kapcsolatot alakított ki a vásárt szervező V-Trade Kiállítások Kft. 158 olyan cég van, akik a törzskiállítókat alkotják, hiszen 5-nél több alkalommal vettek részt a Farmer-Expo-n.

Az utóbbi öt évben augusztus utolsó hetében fogadta a látogatókat négy napon keresztül a Farmer Expo. Ebben az évben viszont a kiállítók és a vásárlók kérésére ismét augusztus 20-ával egybeeső időpontban került megrendezésre a Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományi Centrumában a mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás, valamint vásár.

Az idén közel 300 kiállító 15000 négyzetméteren mutatta be termékeit és szolgáltatásait, ebből az állatpavilonokkal együtt 5000 nm fedett volt.

Az Farmer Expo-n már évek óta a legnagyobb létszámban a gép gyártók és forgalmazók mutatkoznak be. Az idei kiállítás érdekessége, hogy az élelmiszer kiállítók száma nőtt. Kis élelmiszeripari vállalkozások vettek részt elsősorban a régióból, akik hagyományos módon előállított, minőségi magyar élelmiszereket állítottak ki. A Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termékdíjas termékeket 19 cég mutatta be önálló standon, mintegy 100 nm-en.

Állattenyésztési kiállítás, kicsit másként

Az állattenyésztők is nagy számban képviseltették magukat a Farmer Expo-n. A szakmai programok keretében ezúttal is voltak fajtabemutatók, tenyészállat bírálatok. A szakmai programok mellett az eddigieknél nagyobb figyelmet fordítottak a kiállítók arra, hogy a közönség is még többet megtudjon a mezőgazdaság ezen ágazatáról, ennek a munkának a nehézségeiről és szépségeiről. Ezért közönség programok keretében volt fejési, valamint küllemi bírálatra felkészítő gyakorlati bemutató és a szakemberek azt is elmondták az érdeklődőknek, hogy mikor tekinthető jó tenyészállatnak például egy szarvasmarha. Természetesen az ez évi Farmer Expo-n is itt voltak a sertés, valamint a juh és a kecsketenyésztők. De ló fajtabemutató is volt - nemcsak szakembereknek - a kiállítás minden napján.

Hortico

A Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás idei témái közül kiemelkedik az ágazat hazai helyzetének értékelése, az export lehetőségek tendenciáinak ismertetése, valamint a termésbiztonság és a növények állapotának összefüggései a zöldség és gyümölcstermesztésben.
 

Vadász Expo

Két éve tartották meg először a Farmer Expo keretében a vadászati kiállítást. A rendezvényen a vadászathoz szükséges termékeket, kellékeket mutatták be és egy fórumon az apróvad és a ragadozógazdálkodás helyzetével is megismerkedhettek a szakma képviselői.

Nézni, kóstolni, megvenni. Kézzel készített tradicionális élelmiszerek kiállítása.

A kiállítás szervezőinek törekvéseivel összhangban az idén az eddigieknél sokkal több magyar kisvállalkozás mutatta be a kézzel, tradicionális módszerekkel készült élelmiszereit. Ezeket a helyszínen meg is lehetett kóstolni illetve vásárolni.

Érdekességek, ritkaságok: „Falusi Porta” a Farmer Expo-n

Az idén újdonságként jelent meg a Falusi Portaként elnevezett kiállítási egység. Itt 8 kistermelő mutatta be kiváló minőségű termékeit. A cél az, hogy a sokszor kilátástalannak tőnő vidéki megélhetési modellek ne szűnjenek meg és a mezőgazdasági alapú, magas feldolgozottságú termékek fennmaradjanak az utókor számára. Idén elsőként kézműves sajtok, mézeskalács, tökmagolaj, természetes alapú étrend kiegészítők, és a hagyományos lepcsánka mellett az innovatív, funkcionális élelmiszerek is megtalálhatók voltak a vásáron. A bemutatkozó cégek mellett felállított színpadon népzenészek szórakoztatták a látogatókat.

Statisztikai adatok

  • 269 kiállító
  • 16.007 m2 terület
  • 28.743 látogató

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx