Nyitva

Száguld a magyar mezőgazdaság, mondják Debrecenben



Egyre nagyobb a jelentősége az állattenyésztésnek a mezőgazdaságban, ezért indokolt több pénzt juttatni a szektornak. Erről beszélt a 23. Farmer Expo megnyitóján Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A kiállításon több mint 300 cég mutatja be termékeit. Konferenciákat is rendeznek, a mangalicatenyésztéssel és a génmegőrzéssel kiemelten foglalkoznak.

A mangalicáé a főszerep idén a Farmer Expón, még konferenciát is szerveztek a mangalicatenyésztőknek.

- A mangalica nem várt sikereket ért el a nemzetközi piacokon, hiszen látjuk, hogy mekkora sikere van az Egyesült Államokban, és milyen fogadtatása van Kínában és Japánban – indokolt Vaszkó László főszervező.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a megnyitón azt mondta: egyre jelentősebb az állattenyésztés súlya a mezőgazdaságban.

- A termelés szerkezeti megoszlásában a termelés 29 százalékát kitevő gabonatermesztés után a második helyen 23 százalékkal az állattenyésztés áll, ez világosan mutatja az állattenyésztés súlyát a mezőgazdaságon belül – hangoztatta Nagy István.

Ezzel indokolta az államtitkár azt is, hogy a jövőben az állattenyésztési szektorba irányítják a területalapú támogatásokként ki nem fizetett forrásokat. Nagy István arról is szólt, hogy a gazdasági növekedésben meghatározó a mezőgazdaság szerepe: az ágazat teljes termelése 12,4 százalékkal, bruttó hozzáadott értéke pedig 22 százalékkal bővült tavaly.

A megnyitón Papp László alpolgármester arról beszélt, hogy kulcsfontosságú a Civaqua program elindítása, mert az öntözés jelentheti a jövőt a megyei növénytermesztésben.

- Ha meg tudjuk valósítani ezt a programot, akkor a megyében 30 ezer hektárnyi mezőgazdasági termőterület öntözhetővé tételével tudják majd a gazdák kiiktatni az időjárási anomáliákat – hangsúlyozta Papp László.

A bemutatók mellett a legkorszerűbb mezőgazdasági gépeket is kiállították az egyetem Agrárközpontjában. A Farmer Expo augusztus 20-ig várja a látogatókat.

 

Dehir - Megnyílt a Farmer Expo

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx