Nyitva

Legyél Te is mezőgazdász!A 30. jubileumi Farmer Expó vásárterülete ebben az évben nagy falusi udvarrá alakult. 

 

A mögöttünk hagyott 3 évtized során törekedtünk arra, hogy a szórakoztatás és az informálás egyidejűleg jelenjen meg a Farmer Expón, ehhez pedig az kellett, hogy befogadjuk az új, innovatív kezdeményezéseket. Idén például (a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat kezdeményezése révén) egy nagy falusi udvarrá alakult a vásárterület, ahol egy-egy órás interaktív kirándulás keretében az iskolások közelebb kerülhettek a haszonállatainkhoz, megtapasztalhatták a tartásukkal kapcsolatos mindennapos teendőket, valamint „testközelből” ismerkedhettek meg a korszerű mezőgazdasági gépek működésével” - utalt az idei év egyik rendhagyó attrakciójára Vaszkó László vásárigazgató. 

 

Testközelbe hozni 

 

Az egyik, gyerek-élményprogramokat évek óta szervező hajdú-bihari almáskert tulajdonosa maga is  megdöbbent, amikor azzal szembesült, hogy a mai óvodás, kisiskolás korosztály tagjai közül nem mindegyik apróság van tisztában azzal, hogy az alma bizony fán terem… Szerinte ezen a lehetetlen helyzeten csak úgy lehet segíteni, ha már gyermekkorban a szó szoros értelmében testközelbe hozzák a városi lurkók számára is a vidéki élet mibenlétét. Valami hasonlóra vállalkoztak idén a Farmer Expó szervezői is, helyt adva az MNVH és a Debreceni Egyetem Balásházy középiskolája közös ötletének. - A falusi udvar kiváló lehetőségnek bizonyult arra, hogy népszerűsítse az állattartó falusi életmódot, bemutassa annak szépségeit, ugyanakkor tisztelettel adózzon az ezt az életformát választó gazdák munkája előtt – hangsúlyozták az ötletgazdák, akik feladatuknak, mi több, küldetésüknek tekintik az így megtermelt élelmiszerek értékének és fontosságának a bemutatását; ismeretterjesztő előadások és interaktív bemutatók révén. 

 

A torz kép káros 

 

A Farmer Expóra kilátogató tízezrek számára így lehetővé vált valós környezetükben megismerni például a gazdasági állatfajokat. Napjainkra ugyanis általános probléma lett az, hogy már nem csak a városi gyerekeknek, de a falvakban felnövekvő generációknak sincs szinte semmilyen kapcsolata a haszonállatokkal, és ebből alakulhatnak ki bennük mindenféle torz képek, averziók az állattenyésztéssel szemben. Ezek pedig nyilvánvalóan ellentétesek a termelők érdekeivel, hiszen hosszabb távon keresletkiesést jelentenek számukra.  

Éva a Balásházy középiskola tanulója (mint az egyen pólója elárulta) önkéntesként vett részt a falusi udvar-programban. „Falusi gyerekként számomra természetes volt a hátsó udvarban kapirgáló tyúkok, vagy a mezőn legelésző birkák látványa, ez az élmény azonban nem mindenkinek adatik meg” - mondta, majd elnézést kérve indult tovább, hiszen már várta a következő gyerekcsapat... 

 

Nézd papi! Bocicici... 

 

Az eredeti kezdeményezés révén az idei Farmer Expón lehetőség nyílt arra, hogy az általános iskolás korú gyerekek, amíg a szüleik éppen tárgyaltak, vagy valamelyik szakmai konferencián vettek részt, „interaktív túra” keretében látogathatták meg az állattartó pavilonokat, és hazánk vezető gépforgalmazóit. Közben a középiskola tanárai és diákjai gondoskodtak arról, hogy a falusi udvar megelevenedjen előttük, játékos, ugyanakkor kalandos formában új ismeretekhez juttatva a gyerekeket. És végül álljon itt némi ízelítő azokból az állandó programokból, amelyekkel az ötletgazdák az idei Farmer Expón vártak kicsiket és nagyokat: traktoros szimulátor; a fejés kipróbálása; növény- és magfelismerés; gazdálkodj okosan; gazdasági állatfajok és fajták felismerése; zöldség-gyümölcs bemutató és sok más érdekesség. Különös népszerűségnek örvendett a gyerekek körében a QR-kódos játék. A szervezők öt állatpavilonban rejtettek el ilyen kódokat, amit a kicsiknek kellett megtalálni. Ha megvolt, akkor a mobiltelefonos applikáció segítségével leolvastatták a QR-kódot, és a készülékükön máris elindult egy teszt az adott állatfajjal kapcsolatos kérdésekkel. A 7 éves Lacika a nagypapájával a közeli panel lakótelepről érkezett az expóra, és amikor a „tehénszimulátorhoz” értek, a kis srác boldogan kiáltott fel: nézd papi! Bocicici...  

 

Az expóra kilátogató gyerekek és a felnőttek legnagyobb örömére a lótenyésztési bemutatón ismét nagy létszámmal képviseltették magukat a tenyésztőszervezetek, összesen 8; Az egyesületek 86 tenyészállatot, ezen felül 14 bemutatós lovat, így összesen 100 tenyészállatot vonultattak fel a fajtabemutatók és a programok során.  

Petneházi Attila 

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx