Nyitva

Hogyan tejelnek a hazai tehenek?



Magyarországon eddig a megtermelt tej 80 százalékát dolgozta fel a tejipar. 

 

Vőneki Éva, az Agrár Közgazdasági Intézet szakértője a szarvasmarha-ágazat helyzetéről, kilátásairól és helyettesítő termékeiről szóló előadását azzal kezdte a Farmer Expón, hogy a szarvasmarha-állomány enyhe növekedést mutatott az utóbbi években, ugyanakkor egyfajta szerkezeti átalakulás is tapasztalható. A húshasznú marha-állomány a kétszeresére nőtt, miközben a kettős hasznú állomány több mint a felére esett vissza, a tejhasznú tehénállomány pedig stagnált. 

 

Nagyon heterogén 

 

A húshasznú állatok összetétele még mindig nagyon heterogén, csak minden második jószág fajtatiszta húshasznú. A tejtermelés hazánkban 2010 óta növekszik, tavaly már meghaladta a 2 millió tonnát. A hozamok nemzetközi szinten is jók, bár a beltartalmi mutatók (más országokhoz viszonyítva) relatíve gyengék. Idehaza eddig a tej 80 százalékát dolgozta fel a tejipar, ezen a téren az utóbbi időben növekedés mutatkozik. Csökkent a nyerstej-exportunk és a külkereskedelmi egyenlegünk is javult. A vágómarha-piacot az elkövetkező években is az export határozza meg, az állatok fele élve hagyja el az országhatárt. Ez viszont igencsak kiszolgáltatottá teszi a termelőinket.  

 

Mit hoz a jövő? 

 

Miközben nőtt a tejtermelő kisüzemek száma, a nagyüzemeké némileg csökkent. A húsmarha-ágazat szétaprózott állapotban van, minden méretkategóriában nőtt az üzemek száma. A tejpiacon négy éve (a tejpiaci válságot követően) viszonylag jó árak alakultak ki. A húsmarhánál rosszabb a kép. Jövedelmezőség terén a tejtermelésé az utóbbi években javult, nagyrészt a támogatásoknak köszönhetően. Ugyanakkor a költségek is nőttek. Takarmányár, munkabér, krónikus szakemberhiány, stb. A robotizáció megoldás lehetne, de az még mindig nagyon sokba kerül… 

Mit hoz a jövő? Csökkenni fog a marhahús-fogyasztás, és az élőállat-export, mérséklődő árak mellett. A tejelő-állományok száma is csökken, miközben tovább nőnek a hozamok. 

A tejet és a húst helyettesítő termékek legtöbbje a növényi alapú helyettesítőké. Ezek fogyasztása világszerte nőni fog; a háttérben a veganizmus és állatjóléti megfontolások húzódnak meg.  

 

A szarvasmarha-ágazat képviseletében 25 üzem, 8 tenyésztő szervet, 77 tenyészállatot vonultatott fel. A tenyészállatok megoszlása: 

magyar tarka: 11 egyed  

Holstein-fríz: 25 egyed  

koncentrált tejű: 4 egyed  

charolais: 2 egyed  

aubrac: 1 egyed 

limousin: 15 egyed  

magyar szürke: 10 egyed  

• murray grey : 1 egyed  

wagyu: 4 

bivaly: 4 

Petneházi Attila 

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx