Nyitva

Gyepkatasztert sürget a szakma



Ha a meglévő, szabad gyepterületeinken sem legeltetünk, az bizony hatalmas öngól...” 

 

A legeltetéses állattartás és a gyepgazdálkodás kilátásai címmel rendezett konferenciát a Farmer Expón a Magyar juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége. Dr. Tasi Julianna nyugalmazott egyetemi docens, a Gyepgazdálkodási munkacsoport vezetője a kialakult áldatlan állapotokért élesen ostorozta a politikai döntéshozókat, de nem kímélte a jelenlévő gazdatársakat sem. 

 

Alkalmassá tenni 

 

A gyepeknek olyan állapotba kell kerülni, hogy alkalmasak legyenek ezeknek az állatoknak a takarmányozására. Már az EU is jelezte, hogy romlanak hazánkban a gyepek. Sok gazdaságban járva magunk szintén azt állapítottuk meg, hogy erősen leromló fázisba kerültek a gyepek, ugyanakkor tény, hogy a nem védett (Natura2000) területeken se mindenhol gazdálkodnak a gazdák. Nincs tápanyag-gazdálkodás, nincs szakszerű gyepművelés és a hasznosítási módszer se mindenütt igazán jó. Ez hatalmas öngól” - vázolta a jelenlegi helyzet tarthatatlanságát a szakember. 

 

Többet elbírnának 

 

A gazdálkodók hozzáállásának és szaktudásának is változni kell ahhoz, hogy értsük egymás szavát. Rendszeresen beszélgetnünk kellene a közös dolgainkról egymással és a politikai döntéshozókkal. Ma az sem egyértelmű, hogy mennyi gyepterületünk van, és abból mennyit művelünk; nagyjából 950 ezer hektárról beszélhetünk, de ebből a hasznosított terület nem éri el a 800 ezer hektárt sem. A statisztikák szerint 50-50 százalék a védett és a nem védett gyepterületek aránya az országban. Ha el tudnánk érni, hogy 80 ezer hektárnyi gyepet felmérünk (erre talán még forrás is kerülne az állami költségvetésből), ez adhatná az alapját később az általunk annyira hiányolt részletes országos gyepkataszternek. Mi azt állítjuk, hogy okszerű gazdálkodás mellett a hazai gyepterületek jóval több állat legeltetését is elbírnák, mint amennyiről ma tudásunk és tudomásunk van. A cselekvési tervben leírtuk (a konkrét teendők mellett), hogy a magunk részéről mindent megteszünk a helyzet rendezésére, de egyedül nem fog menni; ehhez állami segítség és természetvédelmi partnerség kell. 

 

Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 21 tenyésztője 41 tenyészállat-csoportban mutatta be a Szövetség tenyésztési programjában szereplő 14 juhfajtát és 1 kecskefajtát  

Petneházi Attila 

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx