Nyitva

Farmer Expo: szeretnék megmenteni a fekete mangalicát



Az őshonos fekete mangalica megmentése érdekében közös kutatási programot indít a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, valamint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete. Az együttműködésről szóló megállapodást ma írták alá Debrecenben, a most zajló Farmer Expo agrárkiállításon. A kutatási program célja, hogy 5 éven belül önálló fajtává nyilvánítsák a hosszú ideig kihaltnak hitt fekete mangalicát.
A mangalica húsa egészségesebb, mint a nagyüzemi fajtáké, mivel az őshonos sertésfajta húsában több a telítetlen zsírsav. Ráadásul finomabb is. Van olyan tenyésztő, aki pont ezért kezdett mangalicával foglalkozni tíz évvel ezelőtt. - Húsz kocát vettünk, meg arra indult, hogy hobbi, meg hogy a családot ellátjuk egészséges élelmiszerrel. De hát ez már régen kinőtte magát, öt éve építettünk egy kis feldolgozót, és itt vett egy másik irányt az életünk - hallhattuk a kabai Kövér Zoltánt. A mintegy kétszáz hazai mangalicatenyésztő három fajtát tart: szőkét, vöröset és fecskehasút. Feketét csak elvétve találni a tenyészetekben. A különféle színű mangalicák között vannak eltérések, de a húsuk nagyon hasonló. A köztenyésztésből eltűnt fekete fajta különlegessége, hogy szaporább, mint a többi. Jelenleg mintegy tízezer mangalica koca van az országban, de alig akad köztük fekete. Ezt a színváltozatot a 70-es évek közepe óta kihaltnak hitték. Ennek ellenére időnként születik egy-egy fekete színű is, amiket összegyűjtöttek a tenyésztők az elmúlt években. Ez az állomány a fekete fajta újraélesztésének az alapja. - Most valahol 200 darab körüli nőivarú egyed lehet, ami körülbelül annyi, mint amikor a mangalicát elkezdtük megmenteni 1991-ben, tehát optimizmussal tekintünk a következő 3-4 évre - mondta el Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnöke.
A tenyésztők és az egyetemi kutatók közös munkájának célja a fekete mangalica megmentése. A következő években feltérképezik a kiveszőfélben lévő fajta jellegzetességeit, a fekete egyedek genetikai változatosságát, és végül 5-6 tenyésztési vonalat is kialakítanak. - Ahhoz, hogy a fekete színváltozat is elismert legyen, az értékmérő tulajdonságaikat kell dokumentálnunk. Ebben veszünk részt, és abban is, hogy önálló, egymással párosítható egyedek, ténylegesen a fekete színt örökítő egyedek születhessenek meg ebből a populációból - magyarázta Komlósi István dékán. Az utóbbi években egyre népszerűbb a mangalica tenyésztés. Ma már nem csak a Kárpát-medencében, hanem világszerte, például az Egyesült Államokban és Japánban is tenyésztik az ősi magyar sertésfajtát. Éppen ezért a tervek szerint még ebben az évben megalapítják Debrecenben a nemzetközi mangalicatenyésztő szövetséget.

Forrás: dehir.hu

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx