Nyitva

Egy felnőtt kos ára



Debrecen – Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége és három magyar felsőoktatási intézmény a hazai Felnőtt Juhász Képzés indításáról.

– Mint gazdálkodó, büszkességgel és érdeklődéssel fogadom a juhászképzést, hiszen az agráriumban fontos a korszerű és apró fogások ismerete. A juhágazat pedig az új szaktudást befogadva válhat versenyképessé – fogalmazott Vaszkó László, a V-Trade Kiállítások Kft. ügyvezető igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón.

Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese kiemelte, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a juhtenyésztés centrumai, ugyanakkor az ágazatban szükség van az oktatásra, ahol az egyetem az együttműködés bölcsője.
Ismeretek a gyakorlathoz

– Kiemelném, hogy nem juhászokat, hanem juhtenyésztőket képzünk. Az oktatásban résztvevők olyan speciális ismeretekhez juthatnak hozzá, amelyekkel hatékonyabban tudnak gazdálkodni – fogalmazott Hajduk Péter, a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. Hangsúlyozta, a három egyetem (Debreceni Egyetem, Kaposvári Egyetem és Szegedi Tudományegyetem) olyan hátteret biztosít az oktatáshoz, amely a korszerű ismereteket ötvözi a napi gyakorlattal. – A három hónapos (80 órás) kurzus alatt, igyekszünk meglátogatni a kilenc mintatelep közül néhányat, ezzel is a gyakorlatra helyezve a hangsúlyt. A tanfolyam várhatóan szeptember közepén indul, amikoris a három egyetemen összesen százan kezdhetik meg a tanulást, amelynek díja, ahogy fogalmazott, egy felnőtt kos ára. Hozzátette, az előzetes felmérések alapján az első tanfolyamokra jelentkezők keretszáma megtelt, ugyanakkor továbbra is várják a jelentkezéseket.
Jó úton a fejlődésben

Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánja elmondta, a kilencedik Merinó Világkonferencián, Dél-Afrikában sokat tanultak az állattenyésztésről, amelyet a hazai oktatásba is szeretnének átültetni.

– A hazai Felnőtt Juhász Képzés elindítása úttörő kezdeményezés. Az egyetemek szellemi műhelyként funkcionálnak, ahol koncentrálódik a tudás, ami lehetővé teszi a juhászképzés fejlődését – mondta el Tossenberger János, Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar dékánja.

Horváth József, Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar dékánja kiemelte, egyetemükön évtizedes hagyománya van az állattenyésztésnek, a jelenlegi érdeklődés pedig jelzi, jó úton járnak a fejlődésben.

Fotó: Derencsényi István

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx