Nyitva

Állatgyógyászat, más felfogásban



Carlos Pineiro spanyol állatorvos, az „adatbányászattal” foglalkozó Pig Champ Pro Europa ügyvezető igazgatója a Farmer Expó video-konferenciáján arról beszélt, hogy a betegségek és az antibiotikum-használat valós idejű ellenőrzése a sertéstelepeken az első lépés a fenntarthatóság felé.  

 

Beszédes adatok 

 

Különböző adatkereső rendszerek léteznek és adatok halmaza áll rendelkezésünkre, a kérdés az, hogy ezekkel hogyan bánjunk. A probléma az, hogy nemcsak állatbetegségekkel (mint például az afrikai sertéspestis) kell szembenézni, hanem ott vannak a humán betegségek is, mint a Covid-19. Ezért napról-napra nehezebb lesz az állattartó gazdaságokat meglátogatni. Ebben a helyzetben, amikor rengeteg adat áll a rendelkezésünkre, a mi cégünknél a precíziós takarmányozással, a digitális biológiai biztonsággal és az antibiotikum-használat valós idejű ellenőrzésével foglalkozunk behatóan. Az egészség fontosságáról nem kell külön szólni, annak megőrzése azonban már egy izgalmasabb történet. Az egészség nagy hatással van a hatékonyságra és a gazdasági hatása is mérhető. A téma fontosságát mutatja, hogy létezik egy globális egészségügyi stratégia a világban.” 

 

Drága pénzért... 

 

Ha vizsgáljuk a gyógykezelés költségét, akkor az derül ki, hogy a tenyésztési fázis különböző részeiben nagyon magasak a gyógyszerezési költségek. Ha a vakcina ára egy euró és kell belőle kettő egyedenként, és ezt hozzáadjuk a tenyésztési költségekhez, kiderül, hogy ez bizony évi 135 euró kocánként. Az ugye nem kérdés, hogy ez mennyire fontos gazdasági szempontból! Vajon kihagyhatjuk-e a számításainkból? Megengedhetjük-e magunknak, hogy ne vakcinázzunk? Nálunk van egy rendszer, ami gyógyírt jelent erre a problémára. A mi szoftverünk az adatokra, a mesterséges intelligenciára épít a sertéstenyésztésben. Minden állat egyedi azonosító kódot kap, és így az egész élete „nyitott könyv” lesz a tenyésztő és a végfogyasztó számára egyaránt. A rendszer maga tartja nyilván az egészségügyi ellenőrzések megtörténtét, azok gyakoriságát, és az egészségügyi veszélyekre is figyelmezteti a telep szakembereit. Így nem fordulhat elő félrekezelés és az elhullási (mortalitási) ráta is látványosan javítható. A lényeg az automatikus monitoring, mégpedig szigorú protokoll szerint – hívta fel magyar kollégái figyelmét a spanyol szakember. 

 

Petneházi Attila 

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx