Nyitva

A NAGYKORÚSÁG JEGYÉBEN XVIII. FARMER-EXPO



Statisztikai adatok

  • 315 kiállító 
  • 14.794 m2 terület 
  • 6 konferencián 640 konferencia résztvevő az ország minden részéről 
  • 23.216 látogató 

Gazdasági gondok ide, válság oda, a Farmer-Expo megnyitója ezúttal is zsúfolásig megtelt a megnyitó ünnepség közönségével. Augusztus 26-án Gráf József nyitotta meg a tizennyolcadik kiállítást, mely a sorszámhoz méltón bizonyítja, hogy a kiállítás a felnőtté válás küszöbét is átlépte, így nagyobb a felelőssége, s remélhetőleg, ezáltal hatása is a honi agráriumra.

A rendezvény ebben az évben is a mezőgazdaság és a kertészet teljes vertikumának bemutatására törekedett.

A gépgyártással és forgalmazással foglalkozó cégek idén is meghatározó részt képviseltek a kiállításon, ahol az érdeklődőket a széles gépkínálat mellett gyakorlati bemutatókkal is várták.

A növénytermesztők a vetőmag forgalmazó cégek standjain megismerhették a legjobb terméseredményt hozó fajtákat és a céltermeltetésre kinemesített hibrideket.

A műtrágya gyártó és forgalmazó cégek idén különösen nagy számban képviseltették magukat, hiszen a gazdasági válság miatti kereslet csökkenés ellensúlyozására kitűnő eszköz a Farmer-Expo-n való részvétel.

A 4. Hortico-n idén is jelen voltak a friss zöldség-gyümölcs termesztők, de az utóbbi évek szélsőséges időjárása ellen egyre inkább szükségessé váló védekezési módokat is megismerhették a termesztők. A kiállítás egyik látványosságát a külső területen felállított fóliasátor adta, ahol a látogatók komplett képet kaphattak a palántázásról és az ahhoz szükséges gépekről, eszközökről, emellett felkészült szakemberektől kérhettek tanácsot a termesztéshez.

Az expo különlegessége volt idén, hogy Hajdú-Bihar megye közösen jelent meg az erdélyi Hargita megyével. Esztétikailag is szép kivitelű standjuk tartalmában is dicsérhető volt, és betekintés nyerhettünk Hajdú-Bihar megye minőségi termékeibe valamint Erdély legszebb, látnivalókban leggazdagabb területének helyszíneiről is ízelítőt kaptunk.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően szép számban érkeztek Romániai Magyar Gazdák, és Kolozsvári Mezőgazdasági Gépgyártó Vállalatok vezetői a kiállításra, sikeres tárgyalásokat folytatva a hazai szakmabeliekkel.

Szakmai rendezvények

A nyitó nap délutánján az Expo keretén belül rendezték meg a Mezőgazdasági vízhasznosítás aktuális kérdései című konferenciát, amelyen az előadók a hazai öntözésfejlesztés legfontosabb kérdéseit vitatták meg. Az előadók a szakmai kérdéseken túl számba vették a mezőgazdasági területek öntözését befolyásoló egyéb tényezőket is. A rendezvényen a miniszter kifejtette álláspontját a tárca témával kapcsolatos álláspontjáról, Nagy János centrum-elnök a gazdasági szféra együttműködésének jelenlegi helyzetét, szükségességét elemezte, Búvár Géza vezérigazgató előadása pedig a minőségi termelés és termésbiztonság növelése korszerű vízgazdálkodással és öntözéssel, problémájával foglalkozott.

A Farmer-Expo hagyományai közé tartozik a juhászati fórumok megrendezése is, melyre idén szintén az expo első napjának délutánján került sor. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma és az ÁTK Herceghalom közös rendezésében A Juhágazat fenntartható, integrált és innovatív fejlesztése technológiai platform a Juhágazat átfogó stratégiájának elveiről és elemeiről tanácskozott. Céljuk, hogy a rendelkezésre álló felmérések, adatok alapján, jelenlegi legjobb tudásuk, ismereteik birtokában kialakítsanak egy megvalósításra érdemes ágazati stratégiát, és ennek megfelelően felvázolták a juhtenyésztés fejlesztési tervét.

A kertészettel, gyümölcstermesztéssel foglalkozó szakemberek is megszokhatták, hogy számukra is sok újdonsággal szolgál folyamatosan a debreceni expo. Egyre fontosabb, hogy egészséges, megfelelő beltartalmú élelmiszerek kerüljenek asztalainkra. Ez a cél hasznos és magasztos, de a termelő jól tudja, hogy termékét nemcsak a fogyasztók szeretik, hanem a kár- és kórokozók is. Meg kell tehát tőlük védeni, méghozzá úgy, hogy a végtermék egészséges, szermaradványoktól mentes legyen. Ez most nem is elhanyagolható kihívás akkor, amikor egyre szigorodnak a növényvédő szerek felhasználását szabályozó rendeletek, és a klíma változásából adódóan nemkívánatos időjárási elemek nehezítik a termelők munkáját. A konferencián az Európai Unióban tervezett növényvédőszer-szabályozásban bekövetkezett változásokat, azok várható hatásait elemezték hazai és külföldi szakemberek. A rendezvény második felében a globális klímaváltozásból adódó időjárási anomáliákról volt szó. Az előadók áttekintették, hogy az egyre gyakoribb elemi károk ellen milyen védekezési módok lehetnek a termelők kezében, védelmi munkájukat miként tudja a termesztés-technológia eszközei révén segíteni, illetve milyen technikai eszközök vehetők igénybe elhárításukra.

Az előadások aktualitását és fontosságát támasztja alá, hogy az egyik legtöbb résztvevőt vonzó konferencia volt ez a Növényvédelmi rendezvény.

A Farmer-Expo látogatói között eddig is ott találhattuk a vadászokat, vadgazdálkodókat, így mi sem természetesebb, hogy az expo programját idén egy Kelet- Magyarországi Vadgazdálkodási Fórum színesítette. A Fórumon a vártnál többen hallgatták a szomszédos három megyéből a különböző állatfajok (nagyvadfajok, nyírfajd, fácán) tartási, gondozási sajátságaival kapcsolatos előadásokat. A hallgatóság megtudhatta azt is hogyan végzik a vadászjelöltek gyakorlati felkészítését, valamint az orvvadászok által okozott probléma súlyosságával is szembesülhetett a résztvevők.

Élőállat kiállítás

Az állatkiállítás részeként 136 állattenyésztő üzem és tenyésztő közreműködésével az ország genetikai állományának legjava került bemutatásra.

  • 11 juhfajta és 2 kecskefajta 70 csoportja 240 egyeddel mutatkozott be
  • 5 szarvasmarha fajta 81 állattal képviseltette magát
  • 8 baromfi fajta csoport 500 egyede ( tyúk, kacsa, lúd ) képviselte az állományt
  • 8 fajtatiszta és őshonos mangalica sertés fajta, 50 csoport 84 egyede
  • 10 ló fajta több mint 100 egyede a Hucul fajtától a Noniusz fogatig látványos bemutatókban
 

Az állatbemutató pavilonokban a tenyésztőket szaktanácsadással, árverésekkel és technológiai bemutatókkal várták, a nagyközönség számára pedig ismét bemutatkozott a hazai genetikai állomány legjava.

A fajtabemutatókon a látogatók többek közt a következő fajtákkal találkozhattak: Holstein-fríz, Charolais, Limousin és Jersey szarvasmarhák, Alpesi és szánentáli kecskék; juhok közül magyar merinó, német húsmerinó, suffolk, fekete-, fehér- és gyimesi racka, brit tejelõ, cherrollais; sertés őshonosfajták közül pedig többek között szőke, vörös és fecskehasú mangalica fajták. Épp úgy nagy népszerűségnek örvendtek a Ló szabadon ugrató folyosóban zajló lovas programok, mint a Huculösvény, a Gyereklovas ügyességi versenyek, vagy a már megszokott igen színvonalas Fogat gála. A ló és szarvasmarha felvezető versenyre több ezren voltak kíváncsiak. A szarvasmarha pavilonban megépített Tejcsárdában a kiállítás ideje alatt több száz liter tej fogyott el, melyre hosszú sorokban vártak a látogatók. A Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesületének tej népszerűsítő programja, így igen sikeresnek mondható.

Szintén a 2009. évi kiállítás újdonságának számított, hogy 7 tenyésztő mangalica termékei értékesítésével vett részt a kiállításon. Az első ez irányú próbálkozással a termelők elégedettek voltak, a látogatók pedig kedvükre válogathattak a hagyományos mangalica termékek között.

A kiállítók által képviselt széles tematika csakúgy, mint a szakmai és közönség programok ebben az évben is nagy vonzerőt jelentettek a látogatók számára és az elmúlt éveknek megfelelően nagy számban érkeztek a szakkiállításokra.

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx