Nyitva

A hátszalonnától a malacok számáig



Nagyon nem mindegy az, hogy milyen takarmányt eszik a vemhes és a szoptatós koca
.
"Vemhes és anyakocák takarmány-technológiájának innovatív fejlesztése" címmel rendeztek sertés kerekasztal beszélgetést a 31. Farmer Expón. Egészen pontosan az volt a téma a szakmai plénum előtt, hogy a hátszalonnára alapozott speciális takarmányozás-technológia évente és kocánként átlag 2,2 malacszám-növekményt eredményezett.
 
Ideális rostforrás
 
A létavértesi Bigecs Farm Kft. ügyvezetője, Bakó György azzal kezdte, hogy jelenleg 1600 kocájuk van. "Mindig érdekelt az, hogy a rost és a rostnak a minősége mennyire fontos vagy kevésbé fontos az állatok takarmányozásánál. A Vitafort Zrt.-vel közösen találtunk egy olyan pályázati lehetőséget, ahol forrás is volt arra, hogy az esetleges negatív hatásokat (kevesebb malac, magasabb visszaivarzás, stb.) kompenzálja. A koncepció az volt, hogy egy előre meghatározott beltartalmat különböző takarmányokban, más és más minőségű, de azonos rostszázalékú rostokkal etetünk a vemhes és a szoptatós kocákkal. A legegyszerűbb a kocánál a hátszalonnát mérni, mi is ezt tettük. Elkezdtük gyűjteni a számunkra releváns adatokat, és már az első két ismétlésben a telepi sztenderd szoptatós takarmányt lecseréltük az egyik kísérleti takarmányra. Innentől kezdve egy kísérleti kettes takarmánnyal kellett tovább haladni, mivel nagyon gyorsan jöttek az első eredmények. Vérből történt egy anyagcsere profil vizsgálat, ez volt a kvázi zéró riport, amit évente megismételtünk. A Vitafort állította össze a receptúrákat, és folyamatosan vizsgálta a beltartalmi paramétereket. Izgalmas lett a vége, már ami a legideálisabb rostforrást illeti…" - mondta sejtelmesen a cégvezető.
 
Haladnak a korral
 
 Holbok László, a Vitafort Zrt. sertés szakspecialistája szerint kutatás-fejlesztés nélkül nem lehet a versenyképesség terén számottevően előbbre lépni, ezért is örültek ennek a közös munkának. - A projekt célja a hatékony termelés megalapozása volt. 3 célunk volt: a kocák életteljesítményének a növelése, a szaporodás-biológiai mutatók javulása, a választott malacok számának és súlyának optimalizálása. A közös munka komplex takarmányozási rendszert eredményezett, melynek révén egy koca éves szinten 2,2 malaccal többet hozott világra, mint korábban. A mi dolgunk a felhasznált takarmányok részletes kémiai vizsgálata, valamint a receptúrák összehasonlítása volt – mondta, hozzátéve, hogy javult a kocák és a malacok egészségi állapota, jobb naturális mutatók lettek és a szaporodás-biológiában is érezhető előrelépés történt a takarmányozási projektnek köszönhetően.
Bessenyei István, az Evipfarming Kft. ügyvezetője a projektben, illetve a Bigecs Farmnál az adatok elemzéséért volt felelős a Livestocker Precíziós Állattenyésztési Platformmal. "Az etetett takarmányok rostemészthetősége, energiatartalma és napi adagja befolyásolta az állatok kondícióját, melyet a hátszalonna vastagságon keresztül mértünk. Illetve kerestük az összefüggéseket a termékenyítéskori hátszalonna és született malacszám, fiaztatóba telepítéskori hátszalonna és holt ellés, illetve választott malacszám között. Az optimális hátszalonna az 1. ciklusú, Hypor genetikájú kocák esetében 14-15 mm termékenyítéskor. Majd a 2. ciklustól követően 12-13 mm. Ebben az esetben kapjuk a legmagasabb született malacszámot. Ezek olyan megállapítások, amelyek a gyakorlatba is beépíthetőek. Almonként egy malacot sikerült "rápakolni" a kiinduláskori eredményekre – jelentette ki. 

Petneházi Attila 

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx