Nyitva

HíreinkKiszáradt a fél ország

Az évszázados aszály ad témát bőven a 31. Farmer Expó kiállítóinak és látogatóinak. 

Augusztus 17-20. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa ad otthont a 31. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításnak és a 17. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállításnak. Magyarország egyik legjelentősebb agrár-seregszemléjén 17 ezer négyzetméteren 330 kiállító mutatkozik be, és a négy nap során 30 ezer látogatót várnak.

Gyorsan, hatékonyan

A szerdai ünnepi megnyitón Dr. Nagy István agrárminiszter az évszázados aszály okozta pusztításra és a mielőbbi kárenyhítés lehetséges módozataira fűzte fel a mondandóját. Mint fogalmazott, a búzánál elkönyvelt 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány Közép-Magyarország és az Alföld jelentős részén megsemmisült, és a dunántúli termést is fenyegeti a szárazság. Elhangzott, hogy az aszály következtében az ország kiszáradt termőterületeinek nagysága elérheti az egymillió hektárt, a hazai termőföld 20 százalékát. Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. A tárcavezető emlékeztetett, az agrárium gyors és hatékony megsegítésére létrejött aszály veszélyhelyzeti operatív törzs az első ülését követően ötpontos, azonnali intézkedéscsomag bevezetését javasolta. Ezek között szerepel a hiteltörlesztési-moratórium lehetőségének biztosítása a rászoruló mezőgazdasági vállalkozások számára, a gyorsabbá és rugalmasabbá tett biztosítói kártérítési folyamat, a 3 milliárd forintos takarmányszállítási támogatási keret a tömegtakarmányokhoz, az állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségeinek 1,4 milliárd forintos támogatása és a lehetőség, hogy a termelők újból benyújthassák kérelmeiket rendkívüli vízhasználati igényükre. 

Ki, mire jogosult?

A miniszter beszélt arról is, hogy azoknak, akik élni kívánnak a törlesztési moratórium lehetőségével, szeptember 15-ig kell nyilatkozniuk és szeptember 1-től kaphatnak fizetési haladékot egészen 2023. december 31. napjáig. A biztosítói kártérítésekhez október 31-ig kell megtenni a kárbejelentést és a biztosítóknak 14 napon belül ki kell fizetniük az előleget. Előleg igénylésére jogosultak azok a kukorica- vagy napraforgó-termesztéssel foglalkozó gazdálkodók, akiknél az elszenvedett kár eléri a növénykultúránkénti 80 százalékos kárátlagot. A minisztérium tervezi a 400 milliárd forint nagyságrendű területalapú támogatások előlegfizetését is október közepétől. Elhangzott, hogy az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére létrejöttek az öntözési közösségek és több tízmilliárd forint értékben valósultak meg öntözési beruházások. Eddig 45 milliárd forint támogatást kaptak a gazdák öntözésfejlesztésre, és még 70 milliárd forintot terveztek erre a célra.

Idén a lét a tét

Vaszkó László kiállításigazgató köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a négy nap alatt minden olyan téma szóba fog kerülni a programokon, előadásokon, amelyek fontosak a gazdák életben maradásához. – Úgy gondolom, ha a gazdák elveszítik optimizmusukat, nem vetnek, vagy ha nem gondozzák és etetik állataikat, akkor az emberiségnek vége – mondta a házigazda.
Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy az ország egyik legjelentősebb mezőgazdasági területe a Hajdúságban található. Debrecenben mintegy 15 ezren dolgoznak az agráriumban. "Debrecen vízfelhasználása a '80-as években volt a csúcsra járatva. Akkor a napi vízfelhasználás 90 ezer liter volt, manapság ez 40 ezer környékén van. Ha a tervezett ipari létesítmények elkészülnek és megkezdik működésüket, akkor sem fogják meghaladni a '80-as évekbeli mértéket. Tehát a város vízgazdálkodása stabil, de mindig van lehetőség az előrelépésre".
A Magyarok Kenyere program a Kárpát-medence gazdáinak önzetlen összefogása. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke elmondta: a tavalyi évben mintegy 1100 tonna búza gyűlt össze a rászorulók számára, idén várhatóan ennél kevesebb lesz, de az adakozók száma nőtt. 

Petneházi Attila 

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx