Nyitva

XIX. Farmer-Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és élelmiszeripari Szakkiállítás és V. Hortico Zöldség-Gyümölcs-Kertészeti Szakkiállítás



Egy híján huszadik alkalommal rendezte meg Debrecenben a V-Trade Kiállítások Kft. az ország legnagyobb évente megtartott mezőgazdasági és élelmiszeripari valamint kertészeti kiállítását és vásárát.

Ebben az évben 257 kiállító 13.511 nm-en mutatta be termékeit és szolgáltatásait, ebből az állatpavilonokkal együtt 5.000 nm volt a fedett terület. A látogatók létszáma 21.457 fö volt.

Az utóbbi években szinte már megszokottá vált, hogy a legnagyobb létszámban a gépgyártók és forgalmazók állítanak ki az expo-n. Így volt ez az idén is. Sok volt az új bemutatkozó a gépesek között, de jelentős számban voltak azok is, akik visszatértek egy-két év kihagyás után.

2010-ben növekedett a vetőmagos és műtrágyás cégek száma is a debreceni kiállításon.

Állattenyésztők sokasága

Az állattenyésztők ismét nagy számban voltak jelen a Farmer Expo-n. A szarvasmarha pavilon most is tele volt, mintegy 100 állatot tekinthettek meg az érdeklődők. Az idei év különlegessége volt, hogy olyan szarvasmarha fajtákat is lehetett látni, amelyek Magyarországon még nem termeltek tejet. Így a norvég vörös, svéd vörös, valamint régiónkban alig ismert ayrshire és a brown swiss. A magyar szarvasmarha tenyésztés helyzete ismét központi témája volt a Farmer Expo-t kísérő rendezvényeknek. Augusztus 27 –én tartották például a tejtermelésről szóló konferenciát, ahol többek között szó volt annak a konzorciumnak a munkájáról is, amit három magyar egyetem hozott létre a hazai tejtermelés színvonalának emelése érdekében.

A sertéstenyésztők az utóbbi évek legnagyobb létszámában vettek részt a kiállításon. Mintegy 120 tenyészállatot mutattak be a sertés pavilonban. Az ágazat helyzetéről szóló konferencia különlegessége pedig az volt, hogy gyakorlati szakemberek mondták el termelési tapasztalataikat. Így a közel 100 érdeklődő első kézből származó információkat kaphatott.

A juh-kecske pavilonban összesen 250 egyed volt kiállítva, ezeket az állatokat az augusztus 28-i árverésen meg is vásárolhatták a gazdák.

Ebben az évben is gazdag volt a kínálat az agrárépítészet témakörében. A szárítókat és takarmánytárolókat bemutatók most is jelentős számban vettek részt a vásáron.

A Farmer Expo szervezői mindig is nagy hangsúlyt fektetettek a határon átnyúló konzultációk megszervezésére. Az idén ukrán-magyar szakember találkozó volt az expon.

A Farmer Expo ideje alatt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal standjánál, az általános információk mellett, idén először ENAR ügyfélszolgálat is várta az érdeklődőket. Az MgSzH munkatársai többek között az MVH-tól kapott ügyfél-regisztrációs szám alapján egyedleltárra-, a sertés szállítólevél száma alapján pedig szállítási nyilvántartásra vonatkozó információkkal látták el az érdeklődőket.

A Hortico

Az idén 5 éves Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás kiemelt témája az ágazatok fajta választásához kapcsolódó kérdések megtárgyalása volt Ezen a kiállításon a nagyközönség is megtekinthetett egy olyan jégágyút, amit nagyon sikeresen használnak az ország több pontján, így Derecskén is.

A jégkár elleni védekezéssel is foglalkoztak a szakemberek az augusztus 26-i kertészeti konferencián.

Funkcionális élelmiszerek

A Farmer Expo egyik kísérő rendezvénye volt a funkcionális élelmiszerekkel foglalkozó konferencia. Az egészséges és emellett még finom élelmiszerek iránt egyre nagyobb a kereslet hazánkban is. Ezt felismerték a szakemberek is és a legújabb, a témával kapcsolatos kutatási eredményeket ismertették egy tanácskozás keretében augusztus 25-én. A konferenciához kapcsolódóan kiállítás is volt funkcionális élelmiszerekből. Így például: a térségben előállított kukorica csíraolajból, étrend kiegészítőkből, sajtból, mézből, húsból és laktóz- valamint gluténmentes cukrászati termékekből.

Közönség csalogatók

Az idei Farmer Expo-n is voltak tenyészállat bemutatók, különböző lovas programok és idén is nagy sikere volt a mangalica utcának, ahol a látogatók kedvükre válogathattak a hagyományos mangalica termékek között.

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx