Nyitva

Megnyitotta kapuit a Farmer Expó



Idén jubileumot ünnepel a rendezvény.

Minden eddiginél több, összesen 329 kiállító mintegy 30 ezer látogatót vár a 30. jubileumi Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításra a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán – ezzel a felvezetővel nyitotta meg kapuit a jeles agrár-seregszemle, melyen Nagy István agrárminiszter is jelen volt.

A rendezvény első napján egy fontos bejelentést is tett a tárcavezető. holnaptól, azaz augusztus 18-tól lehet pályázni az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére. Hozzátette:
 

200 milliárd forint keretösszegű felhívás forrásaiból az élelmiszeripari és a borászati tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések támogathatók. Az igényelhető, vissza nem térítendő támogatás minimális mértéke 100 millió forint, maximális összege 5 milliárd forint, a támogatási intenzitás fő szabály szerint 50 százalékos, de ez egyes tevékenységek, régiók és vállalkozásméret esetében eltérhet.


Az agrárminiszter kiemelte azt is, hogy a kézműves termékeket előállító vállalkozások 15 ezer euró (5,3 millió forint) vissza nem térítendő pályázati forrásra számíthatnak, az önkormányzatok pedig 100 millió forintra pályázhatnak a helyi piacok fejlesztésére.

Az agrárium stratégiai ágazat, döntő szerepe van a vidék gyors fejlődésében, ezért minden korábbinál több forrást biztosítanak a hazai mezőgazdaság számára. Vidékfejlesztésre a következő ciklusban 4265 milliárd forint forrás jut, egy év alatt annyi pénzt fordítanak vidékfejlesztésre, mint a megelőző hét évben összesen.

jelezte a tárcavezető.

Nagy István köszönetet mondott Vaszkó László vásárigazgatónak és családjának, akik az elmúlt három évtizedben megszervezték a Farmer Expót, amely szakmai súlyán túl meghatározza Debrecen és a magyar vidék arculatát is.

Farmer Expó megnyitóján átadták az idei vásárdíjakat, a 30 éves emlékplaketteket, és megáldották az új kenyeret. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a harmincadik szakkiállítás és vásár augusztus 20-ig látogatható, csaknem 16 ezer négyzetméteren várják az érdeklődőket.

A vásárterület zömét idén is a mezőgazdasági gépek foglalják majd el, de lesz iskolásoknak szóló interaktív kirándulás, termelői piac, gasztronómiai és lovas rendezvény, áru- és állatbemutató, valamint állásbörze- részletezi a közlemény. Idén megújult az állatbemutató tér is, az ólakban a sertés kivételéve valamennyi gazdasági állatfaj (nyúl, juh, kecske, ló, baromfi, szarvasmarha) legszebb egyedei várják a bemutatkozást. Emellett hosszú idő után újra lesz Debrecenben (Fogathajtó és díjugrató verseny Debrecen Város Nagydíjáért néven)  Karneváli Lovaskupa.

Forrás: hajdupress.hu 

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx