Nyitva

Megnyitott az év legnagyobb agrárkiállítása Debrecenben – fotókkal, videóvalDebrecen - Több mint 300 kiállító várja az érdeklődőket a 30. Farmer Expón. A keddi megnyitó ünnepségen elhangzott, hogy egyre nagyobb szükség van az ágazatban a képzett szakemberekre és Debrecen számára a következő évtizedekben is meghatározó lesz az agrárium. Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a következő európai uniós ciklus történelmi jelentőségű forrásokat biztosít a vidék fejlesztésére.

Négy nap alatt 329 kiállító mintegy 30 ezer látogatót vár a 30. jubileumi Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításra a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán – hangzott el a jeles agrár-seregszemle keddi ünnepélyes megnyitóján, melyet megtisztelt jelenlétével Nagy István agrárminiszter is.

Megnyitott az év legnagyobb agrárkiállítása Debrecenben – fotókkal, videóval

Fotók: Kandert Szabolcs

- Minden egyes agrármérnökre, minden egyes középfokú végzettségű fiatalemberre és kisasszonyra úgy van szüksége a magyar agráriumnak, mint éhes embernek egy falat kenyérre

– fogalmazott az egyetemi közegre utalva a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy nem megy nélkülük, mert ők a versenyképességünk, ők a megújulásunk, ők a magyar agrárium sikerességének a zálogai. Jó 200 évvel ezelőtt már felismerték azt, hogy sikeres agrárium csak megfelelő tudás birtokában lehetséges. És ez a felismerés – mint fogalmazott – az idő múlásával egyre csak erősödik.

- Ha ki akarjuk védeni az éghajlatváltozásban, a klímaváltozásban rejlő nehézségeket, akkor szükséges a tudás, és szükséges mindaz, ami ezekben a fiatalemberekben benne rejtezik. Ezért is szeretném megköszönni ezt a 30 évet, azt, hogy a Farmer Expón évről évre ráirányítják a figyelmet az agrár- és élelmiszeripar szükségességére. Ezek az ágazatok a Covid-járvány idején sem tudtak leállni; és amíg ember lesz a Földön, ez így is lesz mindig. Ami a mi küzdelmünk szépségét adja, az az, hogy a mostani 7,5 milliárd ember helyett 2050-re 9 milliárdan leszünk. Ennyi embert 30 százalékkal kevesebb termőföld és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz mellett kell tudni minőségi élelmiszerrel ellátni. A világban ma is 860 millió ember éhezik – utalt az óriási kihívásra a tárcavezető.

 

 

Nagy István azzal folytatta, hogy Magyarországon háromszor több forrás jut vidékfejlesztésre a következő európai uniós ciklusban, mint amennyi eddig jutott. 4265 milliárd forintról beszélünk, ami azt jelenti, hogy most egy év alatt fogunk annyi forrást biztosítani a vidékfejlesztésre, mint a megelőző hét évben összesen. Ezzel óriási lehetőségek tárulnak fel Önök előtt, legyenek bár egyéni vállalkozók vagy nagyüzemek – ezekkel a szavakkal biztatta a gazdatársakat pályázásra a miniszter.

Kimerülő ökokapszula

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy a Vaszkó-család a 30. születésnapját idén ünneplő Farmer Expóval nemcsak nagyot, hanem tartósat, szakmailag maradandót is alkotott.

- Most itt van az ideje annak, hogy a sokféle diszciplína álljon össze, és támogasson egy ágazatot. Ez a mezőgazdaságra különösen igaz, hiszen az ökokapszulánk lassan kimerül, minőségében, mennyiségében és hatékonyságában új dolgokat kell létrehoznunk közösen – mondta.

Kósa Lajos, aki 16 évig volt Debrecen polgármestere, úgy fogalmazott, hogy itt vagyunk az ország egyik legjelentősebb agrárkiállításán, mely az ország egyik meghatározó agrár-felsőoktatási intézményével karöltve érte el és érte meg ezt a nem mindennapi jubileumot.

Papp László jelenlegi városvezető egyértelművé tette, hogy Debrecen a múltban, a jelenben és a jövőben is meghatározó szereplője lesz a magyar mezőgazdaságnak.

- Noha a város gazdasága a rendszerváltás óta rengeteget változott – élelmiszeripari centrumból üzleti központ lettünk –, ettől az agrárium még a prioritásaink között továbbra is előkelő helyen szerepel – hangsúlyozta a polgármester.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos alelnöke is a felzárkózásunk ütemének gyorsítását sürgette a legkülönbözőbb (termesztési, tenyésztési, humánerőforrás, stb.) területeken.

- A lemaradás oka gyakran az információk hiánya, aminek pótlásában közös felelősségünk van. Nincs mese, ma már szinte semmit nem lehet úgy csinálni, ahogyan apáink, nagyapáink tették. Természetesen a megőrzésre méltó hagyományainkat őrizni kell, de nem úszhatjuk meg a legkorszerűbb technológiák, eljárások és fajták beépítését a mindennapjainkba – mondta.

Az ünnepi megnyitó zárásaként az Új kenyér ünnepén megszentelték az új kenyeret.

A videót ide kattintva megtekintheti. 

Forrás: dehir.hu

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2022. augusztus 17-20.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
x x x