Nyitva

Megnyílt a Farmer Expo, háromszáz kiállító DebrecenbenA 2020-27-es európai uniós ciklusban a Civaqua program kiemelt helyen szerepel. Az öntözést, vízgazdálkodását elősegítő projektnek Debrecen 21. századi létét, polgárai javát kell szolgálnia. Ezt mondta Nagy István a 28. Farmer Expo mai megnyitóján. Az agrárminiszter szerint a magyar gazdáknak alkalmazkodniuk kell a klímaváltozás kihívásaihoz, ezért jelentősen növelni kell az öntözött mezőgazdasági területek nagyságát.


 

Háromszáz kiállító részvételével, 17 ezer négyzetméternyi vásárterületen nyílt meg a 28. Farmer Expo. Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása négy napon át várja az agrárium képviselőit és az ágazat iránt érdeklődőket a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.
Megnyílt a Farmer Expo, háromszáz kiállító Debrecenben – fotókkal, videóval

Nagy István agrárminiszter a klímaváltozás és a vízgazdálkodás összefüggéseiről tartott előadást. Azt hangsúlyozta, hogy a magyar gazdáknak alkalmazkodniuk kell a megváltozott termelési körülményekhez.

- A tegnap módszereivel a mában nem tudunk eredményesen gazdálkodni. Mindazon kutatási és tudományos eredményeket, agro-technikai eljárásokat fel kell használnunk ahhoz, hogy a megváltozott éghajlati viszonyok között is eredményesek tudjunk lenni a termelésben – fogalmazott Nagy István.

A szakminiszter hozzátette:

tízéves lejáratú, rendkívül alacsony kamatozású hitelt készítenek elő, azért, hogy a magyar gazdák megvalósíthassák tervezett fejlesztéseiket.

Az agrárminiszter az öntözés fontosságát hangsúlyozva azt mondta, a jelenlegi 85 ezer hektárról a ciklus végéig 200 ezerre szeretnék növelni az öntözött mezőgazdasági területek nagyságát. Papp László polgármester a hajdúhátsági vízgazdálkodási program, a Civaqua megvalósítása mellett érvelt.

- A következő európai uniós fejlesztési ciklusban meg kell kezdeni a Civaqua program megvalósítását, hiszen itt, a megyében is a termőterületek csak igen csekély mértékben öntözhetőek

– jelentette ki Papp László.

Az agrárminiszter azt mondta: a szaktárcánál kiemelt helyen szerepel a program a 2020-27-es uniós fejlesztési projektek között. A Farmer Expo házigazdájaként Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a mezőgazdaság és a tudomány összefogásának fontosságát emelte ki.

- Ahol összefogott a felsőoktatás, az ipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság, azokban az országokban csoda lett. Azt gondoljuk, hogy ez Magyarországon is így lesz – vélekedik Szilvássy Zoltán.

A megnyitón megszentelték az új kenyeret is. Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke itt jelentette be, hogy a hajdú-bihari gazdák 60 tonna gabonát ajánlottak fel a Magyarok Kenyere programhoz.

Dehir - Háromszáz kiállító várja az érdelődőket a Farmer Expón

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2023. augusztus 17-20.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
x x x