Nyitva

Lehet így nyereségesen termelni? Növénytermesztési kerekasztal beszélgetés



Az időjárásban az aszály, a szomszédban pedig a háború keseríti a gazdaemberek életét (is).
 
Hogyan látja a növénytermesztés helyzetét egy nagy nemzetközi ipari felhasználó cég magyar vállalatának a vezető munkatársa, az agrárkamara és a szaktárca képviselője, és miként vélekedik ugyanerről egy beszállításban érdekelt szakember, valamint a klímakutató?
 
Provokatív kezdés
 
A Farmer Expó ez iránt érdeklődő kiállítói és látogatói megtöltötték a széksorokat. A moderátor szerepét vállaló Fórián Zoltán néhány provokatív megjegyzéssel hangolta rá közönségét a témára. "A nap égeti a pénzünket, riasztó statisztikák látnak napvilágot, a kukorica 60 százaléka oda, a napraforgó 40 százaléka szintúgy, a kalászosok is komoly veszteségeket szenvedtek. Hogyan tovább? Miből, mennyit vessünk ősszel? Hogyan értékeljük? Ez most egy rendkívüli év önmagában, vagy egy hosszabb tendenciát vetít előre" – záporoztak a kérdések. A moderátor egyenesen a katasztrófák koraként írta le ezt az időszakot.
Pinke Zsolt, az ELTE klímakutatója szerint az egyik fő feladat hazánkban is a vizes élőhelyek tömeges helyreállítása. "Ezen területek jelentős részét az elmúlt évtizedekben szántóföldi művelésbe vonták, de a döntő többségük alkalmatlan a szántóföldi művelésre. Így nem jelentene nagy veszteséget ezen területek vízzel történő újbóli elborítása. Hosszabb távon az látszik, hogy egész Európában az elmúlt 40 évben folyamatosan csökken a talajnedvesség szintje. Az idei év ilyen szempontból nem páratlan, 2003-ban például még durvább aszályt produkált" – mondta.
 
Szomjazó talajok
 
A tudós szerint nálunk az alföldek nagyon kitetté váltak a klímaváltozásnak. - A nyár elején már 250-350 milliméter csapadék hiányzott a talajból, napjainkra ez 400-450 milliméterre nőtt. Vagyis mára szinte az egész évi csapadék elveszett. A száraz tavasz, meleg tél jelenség szintén trendet mutat, ami azért gond, mert a tél a talajvíz-feltöltődés időszaka (lenne). Összességében azt kell mondanom, hogy Európa-szerte fokozódó szárazsággal és jelenős talajnedvesség-csökkenéssel számolhatunk miközben nagyobb mennyiségű csapadék inkább csak a hegyekben várható – véli, hozzátéve, hogy számunkra igenis létkérdés a vizek felfogása, a szükséges tározók kialakítása.
Dr. Juhász Anikó, az agrártárca képviseletében arról beszélt, hogy az EU is készül cselekvési tervekkel a rendkívüli helyzet kezelésére, a magyar kormány pedig már el is fogadott egy 5 pontból álló intézkedés-csomagot. Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese nem csinált titkot abból, hogy a gazdakörökben mostanában érezhető rossz hangulat a kamaráig is elér. - Szerintem az idei év még 2003-at is alulmúlja majd. Az öntözés fontos, de ezt a helyzetet pusztán az öntözés nem fogja megoldani. A probléma a vízmegtartás kérdése. Ezen a téren nagyon elkényelmesedtünk, elhittük, hogy volt, van és lesz elég vizünk. Idén kiderült, hogy mennyire nem így van. Vízgazdálkodási stratégiára, koncepcióra és nagyon gyors cselekvésre van szükség…

Petneházi Attila 
 

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx