Nyitva

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót



Debrecen - A korábban tervezett 300 kiállító és 17 ezer négyzetméteres vásárterület helyett valamivel több mint 100 kiállító mutatkozhat be mintegy 6 ezer négyzetméter épített területen, a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán.
 

Miközben a szakkiállítások jelentősége egyre nő, idén ez még hangsúlyosabban jelentkezik, hiszen a koronavírus-járvány világszerte ágazatok sokaságát kényszerítette térdre. E felismerés jegyében döntöttek úgy a V-Trade Kiállítások Kft. vezetői, hogy (a járványügyi szabályok messzemenő betartásával) megrendezik a 29. Farmer Expót augusztus 18-21. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán.

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót – videóval

- A hazai agrárium életképességére, élni akarására utal, hogy az ágazat szereplői (ha kisebb számban és területen is) akarják és megcsinálják Magyarország egyik vezető agrár-seregszemléjét Debrecenben 

– hangsúlyozta Vaszkó László vásárigazgató.

Hozzátette: ugyan lehetséges, hogy egy adott pillanatban több mint 500-an lesznek a vásárterületen, a látogatók mintegy 50 ezer négyzetméteren oszlanak majd el.

Járványügyi megfontolásokból a szervezők nem hívtak kiállítókat  a határon túlról, a külföldről esetleg oda látogatók pedig a határnál érvényben lévő hivatalos protokollon esnek át – árulta el.

A rendezvényt Nagy István agrárminiszter nyitja meg. A tárcavezető arról beszél majd, hogy a tervezési időszak végén megmaradó európai uniós források felhasználása hogyan fog történni, illetve, hogy a gazdálkodók az idei évben milyen támogatásokra számíthatnak még. Arról is szó lesz, hogy mi a miniszter víziója az ágazat jövőjéről, annak ismeretében, hogy az EU következő hét éves költségvetése gigantikus méretű fejlesztési forrásokat tartalmaz az agrárfejezeteiben is.

A szervezők a koronavírus miatt különösen figyelnek majd a kiállítók és a látogatók biztonságára.

Az állatbemutatók nagyrészt elmaradnak, de az állatbemutató pavilonok így sem maradnak üresen: a fedett, de nyitott épületekben maximum 100 részvevővel szakmai fórumokat tartanak. 

A vásár területén fertőtlenítő pontokat alakítanak ki és több helyen biztosítanak kézmosási lehetőséget is a látogatók számára. A szervezők rendeltek 24 ezer maszkot is.

A sertéstenyésztőket leginkább foglalkoztató három téma kerül napirendre: Az ASP (afrikai sertéspestis) hatásai és kezelése; az ASP által befolyásolt világpiac; fejlesztési források és jövőkép az ágazatban. A szarvasmarhatartók megvitatják a tejpiac és a húspiac helyzetét, valamint a támogatási lehetőségeket. A baromfinál érdekes lehet a madárinfluenza okozta piaci anomáliák, illetve az ebből való kilábalás módozatai, és persze náluk is örökzöld téma az ágazatot kedvezményező támogatások alakulása. A kis kérődzők kapcsán elképzelhető hasonló konferencia, miként a földművelők is szomjazzák az információt.

Miközben idén alapvetően a szabadtéri helyszínekre épül az agrárseregszemle, a kiállítók rendelkezésére áll a nemrég átadott egyetemi teniszcsarnok is, amelyet a legkorszerűbb légcserélő technológiával láttak el.

Ugyancsak elkészült az új állatbemutató tér, mely idén először új funkciót is kap; az ünnepélyes megnyitónak (a zárt színházterem helyett) az itt felépített ideiglenes színpad ad helyet, a vendégek pedig a lelátókra felfestett ülőhelyekről követhetik az eseményeket. Például a Magyarok Kenyere program részeként idén is megrendezendő Kenyérünnepet.

A közönség-programok közül is kiemelkedik (attraktivitását és látványát tekintve) az a fogathajtó-mesterkurzus, amit Dobrovitz József fogathajtó világbajnok tart majd a térség amatőr fogathajtó-versenyzőinek.

Ugyancsak felélesztenék a Farmer Expó szervezői a Virágkarneváli Kupa hagyományát, amely rendezvény egykoron a virágkarnevál egyik legnívósabb lovas kísérőprogramja volt.

A jelenlévők biztonságát szolgálja a szervezők által összeállított járványügyi kézikönyv is, amely több pontban a hivatalosnál is szigorúbb regulákat tartalmaz – jelezte a Farmer Expo vásárigazgatója.

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx