Nyitva

Jubilál a Farmer-Expo DebrecenbenAz eddigi egy bemutató helyszínnel szemben most négy is várja a látogatókat.

„16 ezer négyzetméteren 330 kiállító mutatkozik be a 30. Farmer-Expón, ahova 30 ezer látogatót várnak”

– sorolta az adatokat Vaszkó László vásárigazgató hétfőn az egyik debreceni belvárosi étteremben, a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. Megjegyezte, a kerek évforduló miatt kicsit ünnepi is lesz a teljes agráriumot átfogó seregszemle.

Egy kis múltidézést is tartott; mint elmondta, a lényegében családi vállalkozásban működő expo sikere magukat is meglepte, annál is inkább, mert a legelső, még az Oláh Gábor utcai sportpályán tartott esemény „kutya rossz” volt, az összes elkövethető hibát magában hordozta. Utána az akkori résztvevő kiállítók levelet írtak, amiben közölték, az ötlet jó, és 31 pontban tettek javaslatot a rendezvény jobbítására (köztük az agráregyetemi helyszínre). A második rendezvény már átütő siker volt; egy optimista, kiállítani akaró közösség jött össze, javult a szervezés is.

A Farmer-Expot a piac hozta létre, és az idő próbáját is kiállta.

– Egy koncentráció is megfigyelhető: míg 1993-94-ben egy márkának egy kereskedője volt, és 5-600 kiállítóval dicsekedtünk, ma feleannyi kiállító kétszer annyi márkát képvisel. Így például a KITE annak idején egyetlen, ma 30 márkát ajánl. Az elmúlt 29 évet megnézve azt mondhatjuk, a város és a Debreceni Egyetem is akarta a Farmer-Expót, az egyetemi oktatókban, Mihók Sándor professzorban és kollégáiban pedig nagyon jó szövetségeseket találtunk – hangsúlyozta Vaszkó László. Hogy utóbbiak milyen komoly szakmai segítséget jelentettek, annak alátámasztására felidézte azt is, hogy 1995-ben a sertéstenyésztési konferenciára négy nemzetközi előadót hívtak meg, köztük olyat, aki akkor a német kormány agrárszaktanácsadója volt. 320 sertéstenyésztő hallgatta az akkor a világ élvonalát jelentő szakembereket. A tudomány és a gyakorlat együttműködött – mondta.

 

A Farmer-Expo furcsaságának nevezte, hogy egy magánvállalkozás egyetemi területen, az egyetem közreműködésével bonyolítja le, ugyanakkor úgy vélte, ez is segített abban, hogy harminc évig fönnmaradjon a rendezvény. Emellett a sikerhez hozzájárul, hogy mindig igyekeztek megtalálni az aktualitást, hogy abban az évben éppen miről kell beszélni.

– Az uniós előcsatlakozási támogatás kapcsán gyakorlati tanácsadást tartottunk; amikor a falugazdász hálózatban feszültség volt, kelet-magyarországi falugazdász találkozót tartottunk 570 résztvevővel, és egy államtitkártól tájékozódhattak.
„Idén arra próbálunk választ adni, mi vár az agráriumra az elkövetkezendő években, mire készüljünk fel.”

Magyarországon ez még nem igazán van előtérben – jegyezte meg Vaszkó László.

– A mostani expo ugyanolyan lesz mint eddig, csak egy kicsit másként. Idén is a gépészet a meghatározó, a legnagyobb területen ők vannak. Megfigyelhető, hogy ez a rész kezd átalakulni, míg régen eke, borona és traktor volt, ma csak drónos cégből négy lesz, egyik például a drónos permetezést hirdeti. Képviselteti magát a precíziós növénytermesztés és a modern talajvizsgálat is. A tavalyi után idén az expón ismét majdnem teljes az állattenyésztés, a mezőgazdaság nehézipara.


 

Fontosságát az is mutatja, hogy az eddigi egy bemutató helyszínnel szemben most négy lesz. Az ASP-helyzet miatt sertések nincsenek, de a többi gazdasági állatfajt felsorakoztatjuk. Teltház van a juhos pavilonban, rengeteg ló lesz, az itthon tenyésztett 20 szarvasmarha fajtából 16 látható majd – sorolta a vásárigazgató.

Néhány főbb szakmai témát is említett: a sertéstenyésztők konferenciájának egyik témája, hogyan lehet antibiotikum mentes húst előállítani. Egy olasz előadó a jövedelmezőbb tejértékesítésről beszél, lesz fórum a legelőhasználat kapcsán, a kertészeti kiállítás fókuszában pedig az öntözés áll majd.

Közelebb hoznák a civilekhez

Vaszkó László néhány különlegességről is beszámolt: így például egy ősi magyar lovassporttal, a köbölével ismerkedhetnek meg a látogatók, ahol két lovas csapat egy birkabőrt próbál elvenni egymástól. A Kassai Lajos íjász nevével fémjelzett szövetség tart minden nap bemutatót. A lovak egyébként is nagy hangsúllyal szerepelnek az idei expón. Látható lesz egy régi kárpát-medencei lófajta, a hucul, melyet ma országos program népszerűsít, mellette természetesen pónit, sportlovakat, hidegvérű lovakat és nóniuszt is megcsodálhatnak az érdeklődők. Felélesztik az egykori Karneváli Lovaskupát, fogathajtók és díjugratók versenyeznek Debrecen Város Nagydíjáért. A gyerekek lovasoktatására is felhívják a figyelmet.

A vásárterület idén egy nagy „falusi udvarrá” alakul, főleg a gyerekek kedvéért, akik itt ismerkedhetnek meg a gépekkel, állatokkal, az élelmiszertermeléssel. A Balásházy-szakközépiskola közreműködésével kézműveskedhetnek, bemutatókat láthatnak, kipróbálhatják a fejést, körbevezetik őket az agrárium képviselői közt, így népszerűsítve a mezőgazdasági szakmákat. Mindezzel persze minden civil látogatóhoz szeretnénk közel hozni a mezőgazdaságot.

– A háromezer négyzetméteres teniszcsarnok megtelt, a fedett részen utoljára ennyien a kétezres évek közepén voltak. Új ötlet a „termelői piacunk”, melyet az Agrárminisztérium is támogat: ide azokat várjuk, akik olyan kis árutermelők, akik önállóan nem mennek kiállításra, kevés piacos termékük van, de be szeretnének mutatkozni. Ide máris túljelentkezés van – mondta Vaszkó László. Végül arról is szólt, hogy a mindenkori járványügyi szabályokat betartják, esetleges korlátozásokra is felkészültek, több tucatnyi kézfertőtlenítő pont lesz a vásárban, és a takarítás a tavalyi szigorúsággal zajlik.

SzT

Forrás: haon.hu 

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2022. augusztus 17-20.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
x x x