Nyitva

Farmer Expo: gluténmentes élelmiszerek a közétkeztetésben



Debrecen - Szeptember 1-jétől kötelező lesz biztosítani az orvosilag indokolt diétás étkezést, amire nincs még minden szolgáltató felkészülve.
 

A gluténmentes élelmiszerek legnagyobb hazai gyártója, a Civita Food Kft. fórumán, a debreceni Farmer expón Vaszkó Gábor ügyvezető elmondta, hogy napjainkban Magyarországon nincs államilag garantált minősítése a gluténmentes élelmiszereknek.

A gluténérzékenység Európában, közte hazánkban is a lakosság egy-két százalékát érinti, de amíg Angliában a 20 százalékot eléri az egészségtudatosan, gluténmentesen étkezők aránya, addig hazánkban ez az arány mindössze két-három százalék - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy cégük évente 4000 tonna gluténmentes tésztát és 300 tonna GMO-mentes olajat állít elő, aminek egy részét jelenleg Agliába és Romániába szállítják, de már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az exportról Ausztriával, Németországgal és Svédországgal is.

Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Országos Egyesületének elnöke a tanácskozást megelőzően az MTI-nek elmondta: a gyermekétkeztetésben, a szociális- és a kórházi étkeztetésben szeptember elsejétől kötelezően biztosítani kell az orvosilag indokolt diétát, ami mintegy 200 ezer embert érint.

A szakember szerint az allergiamentes diétát könnyebb betartani, mert csak el kell hagyni az allergén termékeket, mint például a tojás, a tej, a szója, vagy a hal.

Ugyanakkor a gluténmentesség - egy kilogrammnyi étel 20 milligramm glutént tartalmazhat - betartása már sokkal nehezebb, egy kanál liszttel is be lehet vinni a megengedettnél nagyobb mennyiséget az ételbe - magyarázta Koltai Tünde.

Az egyesület elnöke ezért a szolgáltatók felkészítését tartja nagyon fontosnak az allergiamentes étkezés biztosításában, ugyanakkor a hatóságoknak is fel kell készülniük a hatékony ellenőrzésre - fűzte hozzá.

Forrás: dehir.hu

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx