Nyitva

Befejeződött a debreceni Farmer ExpoNégy nap alatt 35-36 ezer látogatója volt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításának és vásárának, amely hétfő este ért véget a Debreceni Egyetem (DE) Böszörményi úti campusán – közölte Vaszkó László vásárigazgató az MTI-vel.
 

A nyitónapon rendezett fórumon Nagy István agrárminiszter olyan kérdéseket vetetett fel, amelyek gyakorlatilag négy napon át késztették véleményalkotásra a szakembereket az expó különböző rendezvényein, a szakmai konferenciákon és az üzletember-találkozókon – ismertette Vaszkó László.

 

Ezek közül első helyen említette a tudásfejlesztést, amely a traktorostól a vezető menedzserig mindenkit érint az ágazat versenyképesebbé tétele érdekében.

A másik ilyen kérdés – tette hozzá – az összefogás, amelyre már akad jó példa, de még sok a bizalmatlanság a gazdák között.

Példaértékűnek nevezte az Alföldi Sertés Szövetkezetet, amelyben mintegy egymillió sertés értékesítését integrálják. A szakember szerint ez minta lehet az almatermesztőknek is, akik most a tisztességes felvásárlási árért küzdenek.

Nagy érdeklődés kísérte a 250 négyzetméteres standon bemutatkozó zöldség-gyümölcstermelők kiállítását, illetve az antibiotikummentes sertéstartásról rendezett konferenciát – mondta Vaszkó László, majd annak kapcsán, hogy az agrártárca vezetője az aszályt nevezte a magyar mezőgazdaság előtt álló legnagyobb kihívásnak, megjegyezte: a vásár szakmai látogatói hiányolták az öntözőeszközök, és -rendszerek választékát. Reményét fejezte ki, hogy jövőre a mostaninál lényegesen több gyártó és forgalmazó kínál öntözőberendezéseket.

A vásárigazgató szerint sok üzlet is köttetett az expón: volt olyan cég, amely éves árbevétele 10 százalékát forgalmazta a Farmer Expón, két cég pedig arról adott számot, hogy Debrecenben több árbevétele volt, mint az összes többi hazai vidéki agrárvásáron összesen.

Mindez a térség gazdasági erejét, agrárgazdaságának fejlettségét mutatja – jegyezte meg Vaszkó László.

Elmondta azt is, hogy mintegy 300 kiállító 17 ezer négyzetméteren mutatkozott be a látogatóknak az egyetemi campuson, és jövőre bővítik a kiállítási területet.

Bács Zoltán, a DE kancellárja az MTI-nek elmondta: komoly infrastruktúrafejlesztésbe kezdtek a területen. A Böszörményi úti campuson egyebek mellett többfunkciós csarnokot építenek, amely jövőre már otthont adhat a Farmer Expo kiállítóinak.

Forrás: haon.hu

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2023. augusztus 17-20.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
x x x