Nyitva

Baromfisoknak a „boszorkánykonyhából”Lehetővé teszik, hogy a legfőbb teljesítmény-mutatók pontosan mérhetővé váljanak.  

 

Kolozsi Gergely a Royal Agrifirm Magyarország Zrt.-nél termék-, illetve üzletfejlesztéssel foglalkozik, és a holland tulajdonú cégcsoport legfrissebb kutatási-fejlesztési eredményeit a Farmer Expón rendezett konferencián osztotta meg népes hallgatóságával. 

 

Csak precízen... 

 

Mi is az a precíziós gazdálkodás? Olyan tevékenységek rendszerben való működése, melynek célja, hogy az ember képes legyen (az állattartó telepek növekedése ellenére is) az állatok igényeinek minél pontosabb nyomon követésére, és az állatok szükségleteinek minél magasabb szintű kielégítésére. Vannak különböző integrációs szinten lévő farmok: kísérleti szuper farmok (nagymértékű digitalizációval, a keletkező adatok gyűjtésével és megfelelő tárolásával, a jövőben várható folyamatok tesztelésével); kevésbé jól felszerelt farmok (sokkal kevesebb a szenzor, sokkal életszerűbb a termelés, a termelésben keletkező adataikat ugyan gyűjtik, de azok feldolgozására már nincs tudásuk és/vagy erejük); régi, elavult farmok (fekete fólia, nincs kerítés, nincs korszerű adatrögzítés, a gazdálkodás esetleges, a tudományosságot nélkülözik, ahogy esik, úgy puffan). 

 

Tudatos fogyasztó 

 

Mi, mint takarmánykeverők, kifejlesztettünk egy olyan szoftvert, ami részben a nálunk, részben pedig a partnereinknél keletkező milliónyi adat elemzésére támaszkodva lehetővé teszi, hogy az okszerű takarmányozás révén a piaci szereplők profitot maximalizálhassanak, hiszen ez az elsődleges tulajdonosi igény egy vállalkozásnál. A digitális megoldásaink pontosan azt teszik lehetővé, hogy a legfőbb teljesítmény-mutatók (amik egyébként minden vállalkozásnál mások és mások lehetnek) pontosan mérhetővé váljanak. Az általunk kifejlesztett szoftver kezdetben csupán adattárolásra szolgált, erre épültek rá azután a jövedelmező broiler-termelés alapkövei. Az volt a célunk, hogy a megfelelően kezelt adatokból a partnereinkkel közösen a megfelelő konzekvenciát vonjuk le, és ez a gazdálkodás számaiban is megmutatkozzon. Később az adatbázisba beletettük a teljes vertikumot, és így vált lehetővé a „farmtól az asztalig” elvnek a megvalósítása” - mondta az előadó, utalva arra, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbá válnak, amire bizony érdemes felkészülni. 

 

A baromfi kiállítás a tavalyi évet meghaladó volier számmal került megrendezésre, összesen 25 ketrecben. Az utóbbi évekhez képest pedig kimagasló létszámmal, összesen 262 egyeddel képviseltette magát az ágazat. Idén sem maradhattak el a különleges madarak, mint a strucc, az emu és a nandu, továbbá a tavalyi évben már bevezetett kuriózum a hús-galamb sem, amelyből összesen 40 egyedet láthattak az érdeklődők. 

 

Petneházi Attila 

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2023. augusztus 17-20.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
x x x