Nyitva

A vízgazdálkodás és az ökológiai fenntarthatóság a fő témája az idei Farmer Expónak



Debrecen – Egy újonnan alapított díjat is itt ad majd át először Nagy István agrárminiszter.


17 ezer négyzetméter vásárterületen 300 kiállító. Fókuszban a vízgazdálkodás és a klímaváltozás. Szalagcímekben talán ezek a legfontosabb ismérvei a 28. Farmer Expónak. Az agrárium legnagyobb kelet-magyarországi seregszemléje augusztus 15-én kezdődik a Böszörményi úti Campus területén. A szakmai programokat, bemutatókat és újdonságokat Vaszkó László, a Farmer Expo vásárigazgatója ismertette a Debrecen Televízió Esti közelkép című műsorában.

„Nem a megszokott időpontban rendezzük meg a kiállítást, ugyanis négy munkaszüneti nap követi egymást, és nem szerettük volna ezt elvenni a kiállítóktól. Szeretünk két munkanapot is beépíteni a Farmer Expóba, ezért döntöttünk az augusztus 15. és 18. közötti négy napról” – mondta Vaszkó László. (Ez azt jelenti, hogy a korábbiaktól eltérően augusztus 20-án már nem lesz nyitva a vásár.)

Az idei expo témája is a vízgazdálkodás, az ökológiai fenntarthatóság, a modernizáció, a digitalizáció és a tudás lesz:

tavaly Nagy István mezőgazdasági miniszter egy nagy ívű előadással vezette fel a témát, amelyről négy napon át beszéltek, ez pedig a tapasztalatok szerint nagyon érdekelte a gazdálkodókat. A miniszter az augusztusi kiállításon folytatja az előadását, a rendezvény fő témája is ez lesz. „Úgy gondoljuk, hogy ezt az ágazatot is eléri majd annak a kényszere, hogy modernizálni, robotizálni és automatizálni kell” – mondta a vásárigazgató.

Az első szakmai program a megnyitó napján az agrárminiszter részvételével zajlik majd: egy, a vízgazdálkodással és az ökológiai fenntarthatósággal foglalkozó előadáscsomagot hallhatnak majd az érdeklődők. Az agrárkamara tart majd bevezetőt, valamint egy portugál szakembert is hallhatunk, aki miniszteri biztosként végigmenedzselte Európa legnagyobb stratégiai víztározójának projektjét, valamint menedzseli jelenleg is ennek agrárhasznosítását. Az adatok szerint a térség agrárfejlődésére jó hatással van az újítás.

Vaszkó László

Emellett a Farmer Expón adják át először a Nagy István által alapított díjat: hogy ki kapja és milyen indoklással, a helyszínen kiderül, mondta Vaszkó László.

A Hortico idén is a részét képezi a rendezvénynek, a fő témája az észszerű, takarékos vízgazdálkodás lesz. „Ez a zöldség-, gyümölcságazat számára egy izgalmas találkozási lehetőség. A hazánkban termelt alma 70 százaléka ebből a régióból kerül ki, így aktuális az, hogy Debrecenben beszéljenek erről” – emelte ki a vásárigazgató.

Vaszkó László hozzátette: alapvető szemléletváltásra van szükség a vízfelhasználással kapcsolatban, valamint nem szabad megengedni azt sem, hogy Magyarország passzív szemlélője legyen a klímaváltozásnak. A cél az, hogy minél nagyobb terület öntözhető legyen.

A négynapos rendezvényen többek között azt is bemutatják, hogyan él és dolgozik az agrárium, lesznek állatbemutatók, gyerekeknek szóló programok többek között.

Az egyik különlegesség pedig az lesz, hogy az ország legnagyobb és legkisebb lova egyszerre tart majd műsort.
 

Dehir - Esti Közelkép 2019-08-02

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx