Nyitva

A szakma tükre a Farmer ExpoA hazai mezőgazdasági kiállítások sorából kiemelkedik a debreceni agrárseregszemle.

DEBRECEN. Ha egy vállalkozás az éves árbevétele tíz százalékát egyetlen szakkiállításon „söpri be” (miként ez az idei Farmer Expón megtörtént), az az elkövetkező években is vissza-visszatérő vendég lesz ott. A debreceni agrár-seregszemlén egyébként 307 kiállító, összesen 17 ezer 126 négyzetméteren várta a látogatókat, akik a négy nap alatt összesen 32 ezer 560-an fordultak meg a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán berendezett vásárterületen – tudatták a szervezők.

Megbecsült ágazat
Az új helyszínen, a campus színháztermében tartott megnyitón dr. Papp László, Debrecen polgármestere azzal kezdte köszöntőjét, hogy a város egyik legnívósabb szakmai rendezvényévé nőtte ki magát a Farmer Expo az elmúlt 27 év során. Szavai szerint miközben a megyeszékhelyen ipari munkahelyek ezrei jönnek létre, az agrárium számukra nem kevéssé fontos, mint volt. Megígérte, hogy a hajdúsági területek vízgazdálkodásával kapcsolatos programot folyamatosan felszínen tartják, és ehhez (a teremben ugyancsak jelenlévő) Nagy István agrárminiszter támogatását is kérik.

Fiatalok szerepvállalása
A több mint 400 érdeklődő első kézből kaphatott választ az őt leginkább foglalkoztató kérdésekre. Az agrárminiszter szerint meg kell tudnia újulni az ágazatnak, ehhez pedig (egyebek mellett) a jelenlegi növénytermesztési technológiák újragondolására van szükség. Ez viszont összefogás és a fiatal gazdák egyre növekvő szerepvállalása nélkül nem fog menni.

„A fiatal gazda pályázatra 4200 pályamű érkezett, és a 10 milliárd forinttal megnövelt pályázati keretből két­ezren kaptak támogatást” – fogalmazott a miniszter, külön kitérve a szabolcsi almát népszerűsítő marketingprogramra, valamint a nyúlhús fogyasztását népszerűsítő országos kampányra. Az idei Farmer Expo mottója egyébként sokatmondóan így hangzott: Egészséges élelmiszert a fogyasztó asztalára!

Ugyancsak a nyitónap egyik kiemelkedő rendezvénye volt a mintegy 200 résztvevőt vonzó konferencia, ahol a kertészeti ágazat gondjai mellett a megoldások, és persze a sikerek is terítékre kerültek. Idén mintegy 200 négyzetméteres impozáns standon kapott lehetőséget a magyar zöldség-gyümölcs ágazat a bemutatkozásra. A gyümölcsök közül ezúttal is az almának jutott a legnagyobb figyelem; a „Merre tovább szabolcsi alma?” program újabb állomásaként a térség legjelentősebb almater­mesztői ültek egy asztalhoz a feldolgozókkal és a kereskedőkkel annak érdekében, hogy az idén kialakult helyzetet értékeljék és a felmerülő problémákra megoldásokat fogalmazzanak meg. A program részeként meghirdették a „Szabolcs Aranya” almafogyasztást ösztönző programot, mely az Agrármarketing Centrum támogatását is élvezi. A kezdeményezést egyébként a szaktárca olyannyira a sajátjának érzi, hogy Nagy István agrárminiszter maga is jelen volt a program bejelentésekor. A hagyományoknak megfelelően szarvasmarha, ló, juh és kecske tenyészállat-bemutatók színesítették a programot, a Farmer Expo második napja két kiemelkedő szakmai programot is tartogatott.

Nívós tanácskozás
A sertés konferenciának már a címe is beszédes volt: „Korunk nagy kérdése: az antibiotikum-mentes sertéstartás”. Kiderült, hogy az antibiotikumok fontosságát a termelők, a hatóságok, a szolgáltatók és a lakosság is kiválóan érti. Elhangzott, hogy a sertéstartó telepek külső és belső járványvédelme területén napjainkban rengeteg kihívással kell szembenézni, ha nyereségesek akarunk lenni. A szarvasmarha-ágazat tanácskozásán elhangzott, hogy a hatékony és versenyképes tenyésztés kulcseleme a takarmányozás. Az előadók egyebek mellett arról is beszéltek, hogy bár az állattenyésztésben még nem elég elterjedt a precíziós gazdálkodás, a jövőben a növénytermesztés mellett ezen a területen is előrelépésre számítanak. HBN

A többség kikapcsolódni érkezett
Idén 32 ezer 560 látogatója volt a Farmer Exponak. 47 százaléka volt nő és 53 százaléka férfi. Harmada 23-35 év közötti, de sokan voltak a 36-60 éves korosztályból is, 94 százalékuk Debrecen 150 kilométeres vonzáskörzetéből érkezett. Határon túlról mintegy ezer vendég érkezett. Sokakat érdekeltek az állattenyésztéssel kapcsolatos programok, 18 százalék az élelmiszeripari kiállítók felé orientálódott, de számos érdeklődő kereste fel a kiállított mezőgazdasági gépeket, berendezéseket is. Fontos tudni, hogy idén 3 ezer 600 látogató valamilyen mezőgazdasági gép vagy eszköz vásárlásának céljával érkezett a rendezvényre. Az élőállat-bemutatók idén is vitték a pálmát, de a kertészeti tematika is vonzónak ígérkezett. Minden 4. látogató kapcsolatépítés és -ápolás céljával érkezett, a többség azonban kikapcsolódni jött.

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2023. augusztus 17-20.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
x x x