Nyitva

A klímaváltozás is téma lesz a szarvasmarhatartók konferenciájánAz éghajlatváltozás az eddig használt technológiákat is jelentősen átalakíthatja. A klímaváltozás miatt az állatok, elsősorban a kérődzők takarmányozását is át kell gondolnunk – többek között erről lesz szó a 26. Farmer Expón, a szarvasmarhatartók konferenciáján augusztus 18-án.

– Az közismert, hogy a kérődző állatok, szarvasmarhák, juhok, kecskék az emésztőrendszerükben keletkezett majd kibocsátott metángáz és nagy mennyiségű nitrogén révén nagyban hozzájárulnak az üvegházhatás kialakulásához, ezáltal a föld légkörének felmelegedéséhez. Emiatt a jövőben szükséges úgy etetni őket, hogy minél jobban hasznosítsák a takarmányt és minél kevesebb káros anyagot juttassanak a levegőbe – magyarázta érdeklődésünkre Tokaji István, az Alltech Hungary Kft. értékesítési vezetője.

Egyenetlen minőség

– Emellett, a klímaváltozás olyan problémákat okoz a növénytermesztésben, ami szintén a hagyományos takarmányozás átgondolását teszi szükségessé. Így például, a megváltozott, nagyobb hőséggel, és időnkénti hirtelen, nagy mennyiségű esőkkel járó nyarak a növények minőségére is hatással vannak és a technológiát is átírhatják – mondta el Tokaji István. – Előbbi kapcsán tapasztalható, hogy egyenetlenebbé vált a takarmányok minősége, beltartalma, és az is jellemző, hogy gyakran egy-két napon múlik, jó vagy gyengébb termést takaríthat be a gazda. A technológiában pedig már nem feltétlenül működik ugyanaz, ami akár 10-15 évvel ezelőtt még hatékony volt. Például míg régebben szeptember elején végezték a silózást, tehát a kukorica tartósítását, ma már gyakran augusztus elején sor kerülhet erre, mert addigra kellően kiszárad a termés – mutatott rá. Megjegyezte, természetesen ez sok tényezőtől függ, többek közt attól, a gazda milyen alapossággal silózik, vagy hogyan tárolja a takarmányt.
A klímaváltozás egyik következménye, hogy azzal a termékkel, amit az állat elé teszünk, a korábbinál több méreganyagot is beviszünk a szervezetébe. Ez főleg annak köszönhető, hogy megnőtt a toxinokat termelő gombák mennyisége: közülük sok fajnak éppen kedveznek a hirtelen, nagy esők, mások meg a hőséget szeretik”  Tokaji István

Nálunk változatosabb

Azt is elárulta a szerte a világban tevékenykedő cég képviselője, mennyiben takarmányoznak más körülmények közt a magyar gazdák, mint távoli kollégáik.
– Más az alapanyag ellátottságuk: annak ellenére, hogy a klímaváltozás mondjuk Nagy-Britanniában vagy Új-Zélandon is érezteti hatását, mégis kiegyenlítettebb az időjárás, így tervezhetőbb például a legeltetés, hiszen folyamatosan elérhető a réteken a fű, míg nálunk, főleg a déli országrészben nyáron erre nemigen számíthatunk. Ugyanakkor mi változatosabban tudunk takarmányozni – hangsúlyozta az Alltech képviselője.

Forrás: haon.hu

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2023. augusztus 17-20.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
x x x