Nyitva

A Debreceni Egyetem a Farmer ExpónFriss kutatási eredmények, szakmai háttér, saját nemesítésű vetőmagok, minőségi agrár- és gazdasági képzések – többek között ezt kínálja a 26. Farmer Expón a házigazda Debreceni Egyetem.

– Ennek a rendezvénynek az a legfontosabb üzenete, hogy az egyetemeknek és a kutatóközpontoknak, ahol a megfelelő szaktudás elérhető, nemcsak lehetősége, hanem kötelessége is az információ átadása az érintettek, a gazdák számára. Erre kiváló például szolgál az expó és a Debreceni Egyetem kapcsolata – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg az idei mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítást és vásárt Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A 26. alkalommal megszervezett szakmai rendezvénynek szinte a kezdetek óta a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa ad helyet.
– Annak, hogy évről évre sikeres kiállítást tudunk rendezni, az egyik feltétele az a helyszín, ahol több száz tenyészállatot el lehet helyezni, bemutatni. A Debreceni Egyetem campusa erre a feladatra kiválóan alkalmas, nemcsak a területi adottságával, de a lelkes és kitűnő oktatóival is – hangsúlyozta Farkas Sándor, a Magyar Állattenyészők Szövetségének elnöke, az expo társszervezője.

Az egyetem szakemberei idén is részt vállalnak az ötnapos rendezvény szakmai programjaiban. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar oktatói a zöldség- és gyümölcságazati, valamint a szarvasmarha-tenyésztési konferencián tartanak előadásokat, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet táplálkozástudományi szakértője pedig a nyúlhúsról mint funkcionális élelmiszerről beszél majd.

– Nagy a felelőssége az agrár-felsőoktatásnak és -kutatásnak, hogy megfelelő hatékonysággal szolgálja a nemzeti és ezen belül a mezőgazdasági fejlődés ügyét. Az agráriumot teljes vertikumában annak fejlesztési, vidékfejlesztési, társadalmi, egészségügyi, gazdasági, jogi, életminőségi aspektusaival együtt kell kezelnünk, amire a Debreceni Egyetem tudásbázisa egyértelműen, az országban egyedülállóan alkalmas. Az intézmény az agrár-felsőoktatás mellett agrár-kutatóintézetekkel is rendelkezik, melyek regionális tudásközpontként funkcionálnak, három ökológiai tájkörzetben – emelte ki beszédében Jávor András, a Debreceni Egyetem Agrárkabinetének elnöke.

A DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (DE AKIT) három kutatóintézete közös standdal mutatkozik be a rendezvényen az egyetem Böszörményi úti campusán. A pallagi kísérleti telepen termesztett gyümölcsök mellett a Karcagi és a Nyíregyházi Kutatóintézetekben nemesített vetőmagokkal várják az érdeklődőket.
– Ezeknek a fajtáknak nagy előnye, hogy bármilyen körülmények között megállják a helyüket, hiszen mindet extenzív, szélsőséges klimatikus körülmények között nemesítettünk kutatóintézeteinkben – részletezte Dobránszki Judit, a DE AKIT főigazgatója.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is külön egységként mutatkozik be a Farmer Expón a Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium. Az intézmény tanulói és tanárai ízelítőt kínálnak a gyakorlókertjükben megtermelt növényekből: paprikákból, paradicsomokból, uborkákból, hagymákból, illetve népszerűsítik az iskola képzéseit.

Forrás: haon.hu

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2023. augusztus 17-20.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
x x x