Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - Agrárfórum- 2022. augusztus 19. - Összefoglaló


Könnyen bukható az ÖKO-minősítés
 
A helyszíni ellenőrzések tapasztalatai és a gyakori hibák is szóba kerülte az agrárfórumon.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrárfórumának fókuszában a vis maior (előre nem látott kényszerítő körülmény, elháríthatatlan akadály, ami meggátol valamely kötelezettség elvégzésében) események kezelése volt, tekintve, hogy a klímaváltozás egyre gyakrabban produkál szélsőséges időjárási jelenségeket.
 
Közc.:
 
Csóka Pál, a megyei agrárkamara alelnöke (mint a köszöntőjében elmondta) a saját kárán tanulta meg azt, hogy nem elég a tudásunkban biztosnak lenni, például az Agrár Környezet Gazdálkodás (AKG), vagy az ökológiai gazdálkodás (ÖKO) terén elkél a szakértő segítsége. Ő nem támaszkodott a terület kiváló ismerőire, és a nap végén (noha jóhiszeműen járt el) több tízmillió forint támogatást volt kénytelen visszafizetni. "Figyeljenek nagyon az itt elhangzottakra, hiszen valóságos vagyont takaríthatnak meg azzal, ha mindent úgy csinálnak, ahogy az a "nagy könyvben meg van írva..."
Sztahura Erzsébet, a NAK szakértője az Agrár Környezet Gazdálkodás (AKG) kapcsán elmondta, hogy a támogatások igénylése terén tényleg oda kell figyelni, hiszen az se mindegy, hogy "és" van odaírva, vagy "vagy". - Hajdú-Biharban az átlagosnál erőteljesebben van jelen a "zöld gondolkodásra" való törekvés, ezen a téren országos elsők vagyunk. Az aszály számos tekintetben megnehezíti azt, hogy a támogatásokhoz kötődő előírásokat be tudjuk tartani; ez az esetek többségében valamilyen vis maior (rajtunk kívül álló) helyzet miatt alakul így. Legyen az kipusztulás miatti tőszámcsökkenés, kisajátítás, vagy éppen hiányosan kelő vagy ki sem kelő vetés. Ezek mind vis maior helyzetek, amelyek megtörténtét hivatalos dokumentumokkal igazolni kell.
 
Közc.:
 
Ribóczi Edina, a NAK agrárigazgatási szakértője az ÖKO-támogatást nemes egyszerűséggel az AKG "kistestvérének" titulálta. - Idehaza az ökológiai gazdálkodásba bevont terület mérete a 90-es évek elején 8 ezer hektár volt, tíz évvel később azonban már 144 ezer hektáron gazdálkodtak környezettudatosan az ez irányban elkötelezett honfitársaink. Mára elértük a 300 ezer hektárt, és a növekedés tovább folytatódik. Megszületett a Nemzeti Ökocselekvési Terv, mely azt tűzte ki célul, hogy az ország mezőgazdasági területének a tíz százaléka ÖKO-terület legyen.

 

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2023. augusztus 17-20.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
x x x