Nyitva

HíreinkVeszély vagy lehetőség is?

A városlakók megítélése az agrárium küldetéséről napjainkra igencsak átalakult.
 
Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezető igazgatója a Farmer Expón rendezett növénytermesztési szakmai konferencián (mintegy 80-100 hallgató előtt) arról beszélt, hogy az átmenet a kémiai növényvédőszer-mentes mezőgazdaságba gondolata valójában már korábban megfogalmazódott európai és hazai szinten is. De vajon mit jelent ez: egy vállalhatatlan veszélyt, vagy esetleg van benne lehetőség is, amit kár lenne kihagyni?!
 
Fenntartható legyen
 
Az előadó szerint a városlakók megítélése az agráriumról napjainkra átalakult. Azzal szemben, ami régen célja volt az EU agrárpolitikájának (megfelelő mennyiségű és minőségű, biztonságos élelmiszert állítsunk elő) előtérbe került az a törekvés, hogy fenntartható legyen a termelés. - Hogy a környezeti, a természeti értékek, a tiszta víz és levegő, az élő talaj, tehát a természetes élőhelyek is megmaradjanak, és nem feltétlenül kell áldozatul esniük a termelés mennyiségi szempontjainak. Köztudomású, hogy 25 millió embert képes ellátni ma Magyarország kukorica- és búzaterménnyel. Ez ugye egyfelől érték (export), másfelől viszont megéri-e azt a kockázatot, amit magában hordoz? Mi azt mondjuk, hogy mi lenne, ha nem 25 millió emberre termelnénk, cserébe viszont élhető(bb) maradna a környezetünk?! - utalt korunk egyik nagy dilemmájára a szakember.
 
Megőrizni a közjavakat
 
Az előadó szavai szerint nem elég az, hogy termelünk és határérték alatt tartjuk a szerszinteket, hanem meg kell őriznünk ezeket az eddig gazdasági értelemben nem számontartott közjavakat is. Akár azt, hogy egy vidék, egy táj szép legyen, de gondolhatunk a biodiverzitás fenntartására is. Mivel ezeket a célokat egyetlen szabályozással nem lehet elérni, kikényszeríteni (kell hozzá idő és kell kutatás-fejlesztés), mindez olyan gyakorlati megoldások kimunkálása érdekében, amelyek már ennek az új igénynek felelnek meg. Éppen ezért egyre inkább előtérbe kerül az agroökológia fogalma. Még mindig meghatározó a kémiai növényvédő szerek használata, kérdés, hogy valóban szükség van-e ennyiféle szerre. „Nyilván nem szeretnénk olyan élelmiszert fogyasztani, ami kockázatos, ami szennyezi a környezetet, ami messziről érkezik, inkább szeretnénk hazait előállítani. Változtatni persze mindig nehéz dolog, hiszen az áldozatokkal is jár. A mi intézetünk éppen ezen a változtatáson dolgozik. Az agroökológiai kísérletek biztatóak (bár kétségkívül van egy átlag 20 százalékos hozamcsökkenés), mégis azt jelzik, hogy létezik működőképes alternatívája a hagyományos növényvédelemnek. Az EU-ban a ökológiailag minősített termőterületek aránya 8 százalék, és ugyanennyivel nőtt egy év alatt a kontinensen az ökotermékek területe és piaca. Ez tehát az Európai Unióban egy dinamikusan növekvő piaci szegmens, ami már gazdaságilag is jól értelmezhető. A hazai ökotermékek piaca erőteljesen exportorientált (300 ezer hektár felett vagyunk ökoterületben), és napjainkban már több mint 20 ezer termelő vesz részt a munkában. Ez tehát szerintünk Magyarországon is egy piacilag működőképes és növekvő modell, ami érdemes a törődésre” - mondta el Dr. Drexler Dóra.

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2022. augusztus 17-20.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
x x x