Nyitva

HíreinkIdén is tartogat izgalmakat a debreceni Farmer-Expo, még drónbemutatóval is készülnek


Idén is magas színvonalú, szakmai és a laikus közönséget megszólító, színes programokkal készülnek a szervezők a 31. Farmer-Expóra – hangzott el a csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatón.

A gazdáknak szóló előadások és kerekasztal-beszélgetések a jelen kiszámíthahatlan környezetben próbálnak kapaszkodókat adni; kiemelt téma az öntözés, az állattenyésztés új szemlélete, újdonságként drónbemutatók lesznek, valamint a hidegvérű lovak tenyésztői találkoznak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán, az augusztus 17-20-ig tartó rendezvényen. Vaszkó László vásárigazgató elmondta, hogy a megnyitót ezúttal is színesíti majd a Magyarok Kenyere Program, és folytatódik a tavaly útjára indított Karneváli Lovas Kupa Fogathajtó- és Díjugrató Verseny. A közönség körében várhatóan idén népszerűek lesznek a lovasbemutatók, fogathajtások, valamint a pásztorkutyák megmérettetése.
Minden évben az adott, a gazdákat érintő, égető problémákra keressük a választ a rendezvény szakmai programjain. Most azt mondhatjuk, minden a kiszámíthatatlanságról szól, márpedig a tervezhetőség rendkívül fontos az agráriumban.

– Nem tudjuk, mi fog történni, egyszerre van jelen több válság: a szomszédban zajló háború, évszázada nem tapasztalt aszály, magas infláció és egy nagy nagy piaci kiszámíthatatlanság – jelentette ki Vaszkó László vásárigazgató csütörtökön egy belvárosi étteremben, a 31. Farmer-Expo beharangozó sajtótájékoztatóján.

Mint elmondta, a növénytermesztési kerekasztal-beszélgetésen az ágazat kihívásai kapcsán fejtik ki véleményüket a világpiaci folyamatokra is rálátó résztvevők. Köztük lesz olyan cég képviselője, mely évente 1 millió tonna gabonát dolgoz fel; olyan, aki a növényvédőszer-piacot ismeri és egy klímakutató is. Erre a programra előzetesen online már száz gazda jelentkezett be.

A zöldség-gyümölcs ágazatban a téma a víz. A szántóföldi zöldségtermesztés víz és hozzáadott víz nélkül nem működik; vajon lesz-e a korszerű almáskertek, a szántóföldi paradicsom- vagy uborkatermő területek számára megfelelő mennységű víz, és ha nem, mit lehet tenni – erre a kérdésre igyekeznek majd válaszolni az augusztus 18-ai HORTICO fórumon.

– Tíz éve mondjuk, hogy a magyar állattenyésztés válságban van, de mindig sikerül valahogy túlélni. Ugyanakkor látjuk, vannak vállalkozások, akik másként állnak hozzá, és nagyon sikeresek. Ebben a változó, nehéz piaci helyzetben őket is ugyanúgy sújtja a magas takarmány- vagy energiaár, ők mégis más eredményeket érnek el. Azt fogják elmondani, ők hogyan csinálják – ajánlotta Vaszkó László az állattenyésztési kerekasztal-fórumot.

A rendezvény unikumának nevezte a Magyar Hidegvérű Országos Egyesület rendezvényét. Mint mondta, a magyar hús- és hidegvérű ló reneszánszát kezdi élni, és a tenyésztő szervezet itt tartja majd első nagyobb bemutatkozását mintegy negyven lóval; a program „nagyon érdekes és izgalmas színfoltja” lesz a kiállításnak. Említette még a juhtenyésztők workshopját, valamint a sertés szakmai fórumot, középpontjában a takarmányozás kérdéseivel.
Vaszkó László kiemelte a mezőgazdasági gépforgalmazók jelenlétét, akiknek nagy része képviselteti magát a Farmer-Expón. Mint mondta, ha egy gazdálkodó bármit vásárolni szeretne, azt itt megtalálja, és legalább 4-5 fajtából válogathat, legyen szó például traktorról, ekéről vagy kombájnról. Új elemként jelennek meg a kiállításon a jövő technológiáját jelentő drónok, melyek a precíziós növénytermesztésben nélkülözhetetlenek.  
A laikus közönség körében mindig népszerűek az állatbemutatók, idén többek közt 150 lovat láthatnak majd, és – egyedülálló módon – várhatóan hét darab, 4-5-ös lovasfogat lesz együtt. A Debrecen város és a Farmer-Expo szervezői által tavaly alapított díjugrató- és fogatverseny folytatódik, de emellett fogathajtás minden nap lesz.
Új elemként láthatnak az érdeklődők drónbemutatót, valamint pásztorkutya-fajtabemutatót is, utóbbi bizonyára sikert arat majd a gyerekek körében, és egyfajta hagyományteremtő szándékkal emelték be a programba.
Elhangzott még, hogy idén már online is lehet jegyet vásárolni, ami megkönnyíti a látogatók számára a belépést.

Forrás: haon.hu 

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. augusztus 29-31.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
xxx