Nyitva

HíreinkHogy megőrizhessük a kakasszót...

„Vágyvezérelt” gondolatok által meghatározott mércét állítanak elénk, ami nem teljesíthető.
 
Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke a debreceni Farmer Expón arról beszélt a mintegy 80-100 fős hallgatóság előtt, hogy milyen új kihívások előtt áll a hazai és az európai növényvédelem. „Külön öröm számomra, hogy olyan helyen (a kiállítás sertés-pavilonjában) tarthatok előadást, ahol itt állunk a talajon, csöpög ránk az esővíz, halljuk a kakasszót, és azért kell küzdenünk, hogy ez így legyen 10 és 50 év múlva is” - fogalmazott.
 
Lesz-e mit enni?
 
Mert a mezőgazdaságban minden mindennel szervesen összefügg, és ebből nem maradhat ki a növényvédelem sem. Az örökség fenntartása nagy kihívás, hiszen a szabályozók olyan környezet- és természetvédelmi, toxicitási problémákat állítanak a mezőgazdaság elé, amik szinte teljesíthetetlenek. Miként Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke korábban találóan fogalmazott: olyan, „vágyvezérelt” gondolatok által meghatározott mércét állítanak elénk, ami nem teljesíthető. Pontosabban teljesíthető, ha nem lesz növénytermesztés, akkor ugyanis a növényvédő szer sem fogja veszélyeztetni sem a környezetünket, sem az egészségünket; csupán egyetlen dolog fog veszélyeztetni minket, hogy lesz-e mit ennünk?!
- Miközben a mezőgazdaságban ilyen kemény mércét próbálnak egyesek elénk állítani, az életnek számos olyan területe van, amik sokkal veszélyesebbek a környezetünkre. Enni mindig kell, élelmiszert termelni kell, ezért pedig áldozatot kell hoznunk. Akár olyan áron is, hogy használjuk azt a fránya növényvédő szert. És akkor még nem beszéltünk az olyan szakmaiatlan döntésekről, amelyek átmennek politikai döntésekbe, ezek is növelik az előttünk álló kihívásokat. Vegyük észre, hogy globális gazdasági érdekek is vannak, amelyek mentén egyesek szivarral a szájukban, kalappal a fejükön, nagy bajusszal egy sakkjátszmát játszanak a földi emberekkel; mi vagyunk a parasztok, ők meg mozgatnak minket. Nekik csak egy parasztleütés, de nekünk ez az életünk.” - véli az elnök.
 
Fontos a növényorvos
 
Elhangzott: ahhoz, hogy elegendő és jó minőségű élelmiszert állítsunk elő, a növényorvos szerepe megkerülhetetlen. Minden az egészséges talajnál kezdődik, az egészséges növénynél, amiből egészséges állat és az egészségünkre nézve biztonságos élelmiszer készül. Ebben a folyamatban kamaránknak a stabil alapok lerakásában van szerepe. Nincs mese, az emberiséget etetni kell! Ma 8 milliárd ember él a bolygón és ez a szám 2050-re 10 milliárdra nőhet. Ekkora tömeget etetni kell; nem reklámmal, meg hazugságokkal, hanem élelmiszerrel. Tény, hogy megfelelő növényvédelem mellett is 30-40 százaléka elvész a potenciálisan előállítható növényi termékeknek; növényvédelem hiányában még sokkal nagyobb lenne ez a veszteség. A növényvédő szerek előállítása a 70-es 80-as évekig felívelő pályát futott be, amikortól lejtmenetbe került. A csúcson 350 hatóanyag közül lehetett választani, ma ezeknek a száma 250 körül van és tovább csökken. Ez a folyamat negatívan érinti a versenyképesség alakulását is, hiszen Európa tartósan nem tud versenyben maradni azokkal a kontinensekkel, ahol van elegendő mennyiségű és választékú növényvédő szer. A mostani világjárvány kíméletlenül megmutatta, hogy a kényelmes életünk egyik napról a másikra összedőlhet, hiszen előfordulhat, hogy más kontinensekről sem tudnak Európába élelmiszert szállítani. Felértékelődik tehát a hazai, magyarán az a biztos, amit mi magunk megtermelünk...

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2022. augusztus 17-20.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
x x x